Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
Stau si mă întreb: cum este posibil ca o civilizatie care a dăruit omenirii atâta întelepciune să derapeze în exacerbări de violentă atât de irationale? Mă refer la lumea islamică. Nu mă dau specialist si nu pretind că înteleg în detaliu ceea ce se întâmplă. Nici nu consider că americanii si aliatii lor sunt cavaleri pe cai albi. Cred însă că oricine a citit din creatiile unor minti geniale cum au fost Jalalu'ddin Rumi, Omar Khayyam sau Kahlil Gibran, promotori ai iubirii, tolerantei si ale altor valori spirituale esentiale, se întreabă cum se poate ajunge de la învătăturile lor la asasinate si atentate teroriste. Chiar dacă pot accepta ideea de rezistentă, nu pot accepta uciderea constientă a unor oameni care nu sunt într-o pozitie de luptă, de multe ori chiar inocenti. Când mai apar si negocieri pentru obtinerea de recompense, situatia devine chiar jalnică.
Totusi, ma încăpătânez să cred că fundamentalismul islamic nu este cu adevărat semnificativ. Am convingerea că undeva pe cursul istoriei el va dispărea, asa cum a dispărut si inchizitia din lumea crestină. Si atunci vor rămâne în continuare adevăratele valori umane. De aceea, să privim către ele!
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )

Gând
"Gândirea ta n-o fă altora lege!
Nicicând mânia oarbă n-o iubi!
Spre a fi lumilor mai mult decât un rege,
Când soarta te lovește, tu nu lovi!"
(Omar Khayyam)

Haz


YANKEI PLECATI ACASĂ!
MARTE PENTRU MARTIENI!

Carte
Cartea celor o mie si una de nopti

Îmi amintesc că aveam vreo 10 ani, eram la scoală, asteptam ceva si cineva, o elevă de clasa a VIII-a, a pus o carte în fata mea spunând: "Uite, poate vrei să arunci o privire...". Era o carte foarte frumoasă, cu discrete modele orientale. Am deschis-o timid, dar plin de curiozitate. Aveam sentimentul întâlnirii cu ceva monumental, ca la intrarea într-un templu. Da, era întâlnirea cu povestirile Seherezadei, însirate pe o mie si una de nopti.
Orice mare cultură a produs lucrări care transcend epocile si spatiile geografice, iar această carte este una dintre ele. Chiar mai mult, desi este cunoscută ca o carte pentru copii, trece si peste generatii, fiind o încântare la orice vârstă.
O editie de
povestiri alese poate fi comandată pe internet de la RoSchool pentru numai 49000 lei.
Si volumele
1, 2, 3 si 4 ale editiei integrale pot fi comandate de la RoSchool.
(Lucian Velea)


Caseta tehnică
Editor: Lucian Velea (
lucian.velea@lexica.ro )
Sponsor: Lexica (
www.lexica.ro )
Sugestiile, comentariile, contributiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Dacă îti place Răspândacul, nu uita să îti anunti si prietenii despre existenta sa.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.