Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Calendar
24 februarie - Dragobetele

În mai multe comune din Oltenia, în calendarul popular figurează sărbătoarea Dragobetelui. Dragobetele sau Năvalnicul (corespondentul lui Cupidon si al lui Eros) este un fecior frumos care le face pe tinerele fete să-ș i piardă capul, fiind considerat întruchiparea dragostei si a bunei dispozitii.
Potrivit credintei poporului, în această zi se împerechează păsările si animalele, iar cele rămase neînsotite, rămân singure timp de un an. După modelul lor, fetele si băietii se întâlnesc să sărbătorească Dragobetele ca să fie îndrăgostiti tot anul. Motivul întâlnirii îl constituie pe de o parte, găsirea unui partener, iar pe de alta, pentru cuplurile deja existente, este încredintarea că nu se vor supăra, ci se vor ajuta reciproc. Dacă în această zi cei singuri nu îsi vor găsi perechea, se crede că acest lucru nu se va întâmpla nici în restul anului. Dacă vremea e favorabilă , se adună în grupuri si ies la pădure chiuind, pentru a culege primele flori ale primăverii: ghiocelul si brândusa; dacă vremea este urâtă, locul de adunare este casa unuia dintre tineri. Din zăpada rămasă netopită fetele îsi fac rezerve de apă, cu care se spală de anumite sărbători.

Multă dragoste tuturor sufletelor de pe meleaguri mioritice!

Gând
"A iubi si a fi iubit, iată taina fericirii." (Jacques-Benigne Bossuet)

Gingăsie

Site
LoveTime (
www.lovetime.ro )

Organizat sub forma unor forumuri tematice, acest site în limbile română și engleză conține cam toată aria de subjecte, de la poezii și povestiri de dragoste, până la psihologie și sexualitate. În mod cert este un spațiu virtual necesar, bine construit și activ.


Caseta tehnică
Editor: Lucian Velea (
lucian.velea@lexica.ro )
Sponsor: Lexica (
www.lexica.ro )
Sugestiile, comentariile, contributiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Dacă îti place Răspândacul, nu uita să îti anunti si prietenii despre existenta sa.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.