Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Calendar
1 martie - Mărtisor

Mărtisorul este o sărbătoare specific românească care celebrează venirea primăverii. În această zi se oferă persoanelor de sex feminin apropiate mărtisoare, ca mici semne de afectiune. Se consideră că mărtisoarele sunt aducătoare de fericire si noroc. Ele sunt formate în mod traditional dintr-un snur rosu cu alb, la care se adaugă alte simboluri: trifoi cu patru foi, potcoavă, cosar, inimă etc. Rosul semnifică dragoste pentru tot ce este frumos, iar albul simbolizează sănătatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii. Acest simbol este purtat la vedere o săptămână.
Descoperirile arheologice arată că se celebra prima zi a primăverii încă de acum 8000 de ani. După vechiul calendar roman, 1 martie era prima zi din an si se celebra "Matronalia", la care se desfăsurau serbările lui Marte, zeul fortelor naturii, al primăverii si al agriculturii.
Dacii confectionau simboluri în timpul iernii si le purtau doar la venirea primăverii. Mărtisoarele erau atunci pietricele albe si rosii însirate pe o ată. Alte surse arată că mărtisoarele constau în monede care erau atârnate de fire subtiri de lână, negru cu alb. Dacii credeau că aceste amulete aduc fertilitate, frumusete si previn arsurile din cauza soarelui. Acestea erau purtate până când copacii începeau să înflorească si apoi erau atârnate de crengile lor.

Un sentiment cald drept mărtisor pentru toate cititoarele Răspândacului!

Gând
"Iubirea nu constientizează, nu ascunde si nici măcar nu ignoră defectele, ci pur si simplu le arde" (Narcis Giurgiu)

Imagine

Site
FunCards

Dacă doresti să dăruiesti cuiva un mărtisor, dar din diferite motive nu îi poti dărui unul real, atunci o solutie este să îi trimiti unul virtual. FunCards, un excelent site cu felicitări virtuale originale, are o sectiune dedicată acestui eveniment. Trebuie doar să alegi imaginea potrivită si să atasezi un mesaj după sufletul tău.


Caseta tehnică
Editor: Lucian Velea (
lucian.velea@lexica.ro )
Sponsor: Lexica (
www.lexica.ro )
Sugestiile, comentariile, contributiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Dacă îti place Răspândacul, nu uita să îti anunti si prietenii despre existenta sa.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.