Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
Uite bre tată că mă chinui de fo câteva luni bune să termin o carte grea, Memoriile lu' Eliade. Frate, ce carte!
V-o recomand cu caldură de grade Celsius. Desi în librării nu cred că intrati sau intrati ca să întrebati unde e o casă de schimb valutar prin preajmă. Dar poate o găsiti pe la f'un preten, desi m-as mira să aveti prieteni cu bibliotecă în casă - biblioteca e o chestie cam ca tejgheaua aia lungă din mijlocul sufrageriei, dar cu găuri în ea unde se tin cărtile. Si ca să completez, cărtile sunt alea pe care se pune praful si de care te întrebi de ce le mai tii... alea de sub cătelul de portelan bre!
Să revin la carte, că de acolo am plecat, acolo mă întorc.
Eliade ăsta, mester mare tata! Multilateral dezvoltat si-n toate directiile, ca să zic asa. Oricum, ca o paranteză, cred că dacă trăia pe vremurile noastre, îl făceau ăstia la change money, dar în rest - destept foc, zău asa.
Tot citind io acolo cu pleoapa grea de somn si băutura, ajung la momentul t zero când pleacă Mircea al meu în India. Face el ce face pe acolo, studiază indienii si-l plesneste într-o zi gândul cel bun: India nu poate fi cunoscută decât la mama ei natură, unde îsi are sălas yoginul. Si îsi ia catrafusele si pleacă la naiba să trăiască în pielea goală, doar cu o cârpă pe el.
Ce mi-a plăcut acolo e că trăiau yoginii ăstia întinsi la soare toată ziua, se gândeau la cine stie ce (spunând că meditează) si mâncau o mână de seminte asezonate cu rădăcini si mălai - nu tu sarmale nimic. Cea mai tare si mai tare yoga - că-s mai multe stiluri - era aia cu sexul. Ehei, si dacă nu stiati na, aflati acum, s-a dedat domnu' Eliade la yoga asta de nu-i mai tăcea cocoselul frate. Bre, zic eu cu mintea mea, dacă trăia pe vremurile noastre, ăla era! Mascatii pe el, luate toate cărtile cu pozitii, băgat la zdup, ce faci băi nene cu pornografiile astea? Bine că si-a văzut de treabă si n-a mai apucat asa delicatese.
Bre, mai cititi cărti că e jale, numa' cu e-mailurile nu vă scoateti, respect!
(Alex "Baccilu" Vera,
alex.baccilu@softhome.net )

Gând
"Se spune că a fi sincer înseamnă a nu ascunde nimic celuilalt, a te deschide tot. Este exact, dar criteriul acestei sincerităti îl are întotdeauna celălalt, nu tu. Esti considerat sincer nu "când nu ascunzi nimic" celuilalt, ci când nu ascunzi ceea ce asteaptă de la tine să ascunzi. Este poate paradoxal, dar asa e; sinceritatea ta nu se verifică prin tine, ci prin celălalt. Esti considerat sincer numai atunci când spui ceea ce vrea si ceea ce asteaptă altul de la tine să spui." (
Mircea Eliade)

Imagine

Banc
Un tăran hotărăste să ia măsuri pentru satisfacerea nevoilor urgente ale găinilor din ogradă. Aduce un cocos zdravăn, de bombardament, si-i dă drumu' în curte. Cocosul, văzându-se liber, îsi scutură penele si calcă toate găinile, una după alta, cam treisprezece la număr. După care sare pe pisică, pe câine, pe iapă, pe vacă, două-trei capre samd. Si totul sub nasul tăranului nostru care căsca ochii, se pisca să vază dacă e vis sau realitate. Si după ce termină cocosul ograda, zboară peste gard. Tăranul după el. Fuge cocosul, fuge sus pe deal si cade mort. Tăranul, amuzat, îsi zice în barbă:
- Asa îti trebuie...
Si dă să pună mâna pe cocos. Dar cocosul, ce să vezi, duce o aripioară la cioc, iar cu cealaltă arătă în sus, unde zbura un uliu, pândindu-i hoitul:
- Shssssssssss, să nu-l sperii...


Caseta tehnică
Editor: Lucian Velea (
lucian.velea@lexica.ro )
Sponsor: Lexica (
www.lexica.ro )
Sugestiile, comentariile, contributiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Dacă îti place Răspândacul, nu uita să îti anunti si prietenii despre existenta sa.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.