Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
Una este o apropiere a lui Dumnezeu cumva mai de la distantă si alta este să fii în "intimitate" cu El. Aceasta presupune un salt în sfintenie, curătie. Pentru păcătosi este un proiect neactualizat. Pe măsură ce "actualizezi" relatia cu Dumnezeu, dispare păcatul.
Este însă foarte importantă ideea că oricine poate, oricât de rău ar fi. Si poate pentru că are caracter de persoană, respectiv chipul lui Dumnezeu e "imprimat" în el "genetic", fiintial. Acest chip se perverteste prin exercitiul prost al libertătii. Evident că, până si în păcătosi, acest chip desi e deformat, el nu este distrus. Este nevoie de o bază pe care si Dumnezeu să zidească.
Dumnezeu nu lucrează unilateral, desi teoretic poate, desi initiativa si puterea de a le sustine pe toate sunt la El. Omul trebuie însă să Îl dorească pe Dumnezeu, să Îl caute. Oricine poate (vezi cazurile Mariei Magdalena si Mariei Egipteanca), însă Dumnezeu nu mântuie cu sila pe nimeni.
(Lucian Timofte, teolog, luciantimofte@gmail.com )

Gând
"Eu m-am lămurit că un om care vrea să fie bogat nu este un păcătos. Spunea odată un preot bătrân: Circulă o zicală că banul e ochiul dracului. Eu nu-l concep ca ochiul dracului, eu îl concep ca pe o scară dublă. Dacă-l posezi, indiferent în ce cantităti, si te misti în sus binefăcător pe scară, nu mai e ochiul dracului. Iar dacă cobori, atunci te duci cu el în infern, prin vicii, prin lăcomie si prin toate imperfectiile legate de orgoliu si de pofta de stăpân." (
Petre Tutea)

Imagine

Exercitiu de inspiratie
Un dresor de animale de la circ poate îmblânzi foarte usor elefantii folosind un truc foarte simplu: când animalul este încă pui, îi leagă un picior de un trunchi de copac. Nu contează cât de mult se zbate, micul elefant nu este în stare să se elibereze. Încet, încet, se obisnuieste cu ideea că trunchiul de copac este mai puternic decât el. Când devine adult, cu o fortă uriasă, oricine îi poate înnoda o funie de picior si lega chiar si de un arbust. Nici măcar nu va mai încerca să se elibereze. Picioarele noastre, ca si cele ale elefantilor, sunt deseori împiedicate de noduri fragile. Si dacă, de când eram copii, ne-am obisnuit cu rezistenta trunchiului de copac, nici măcar nu încercăm să luptăm. Fără a realiza că un simplu act de curaj este tot ce trebuie pentru a ne găsi libertatea.


Caseta tehnică
Editor: Lucian Velea (
lucian.velea@lexica.ro )
Sponsor: Lexica (
www.lexica.ro )
Sugestiile, comentariile, contributiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Dacă îti place Răspândacul, nu uita să îti anunti si prietenii despre existenta sa.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.