Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Calendar
23 aprilie - Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Traditia Bisericii Răsăritene consemnează că Sfântul Gheorghe a trăit în a doua jumătate a secolului III după Hristos, orginar fiind din Cezareea Capadociei (Palestina), din părinti crestini înstăriti si evlaviosi. A rămas orfan de tată în copilărie, iar mama sa a trecut la Domnul înainte ca el să fi împlinit 20 de ani. A dovedit iscusintă pentru slujirea în armata imperială romană, ajungând comis si conducător de oaste pretuit si respectat.
Pentru credinta sa a fost înzestrat cu darul facerii de minuni. Cea mai populară dintre ele este minunea despre uciderea balaurului. Traditia relatează că în părtile Siriei, lângă cetatea Viritului, spre muntele Liban, într-un lac foarte mare, vietuia un balaur care înfricosa întregul tinut si care, prin respiratia lui otrăvitoare, ucidea pe oricine îndrăznea să se apropie de el. Consultând zeitătile păgâne, localnicii au hotărât să îi potolească setea de sânge oferindu-i drept hrană victime omenesti dintre proprii lor copii. Când numărul acestora s-a epuizat, însusi regele tinutului s-a văzut nevoit să-si ofere singura fiica. Îmbrăcată în straie de nuntă, astfel a găsit-o Sfântul Gheorghe la marginea lacului pe fecioară si i-a promis că o va izbăvi în numele Dumnezeului crestinilor. Sfântul a rănit balaurul cu sulita si l-a prins de cingătoarea printesei, ca si cum ar fi fost îmblânzit. Ajunsi in cetate, a îndemnat pe oameni să nu le fie frică si i-a asigurat că-i va scăpa de monstru dacă vor accepta credinta crestină. Sfântul Gheorghe a ucis balaurul, iar 25000 de bărbati au acceptat botezul crestin în acea zi. Sfântul nu a cerut plată, dar a rugat pe rege să sustină bisericile crestine, să aibă evlavie fată de preoti si să facă milostenie fată de săraci. Pe acel loc s-a construit o biserica având ca ocrotitoare pe Maica Domnului si, mai târziu, pe Sfântul Gheorghe.
Sfântul a trecut la cele vesnice în urma unor înfricosătoare nevointe martirice, în timpul persecutiei împăratului Diocletian. Când aceasta a început, Sfântul si-a împărtit toată averea săracilor din Palestina si a plecat la Roma să ceară socotoală împăratului. A mărturisit că este crestin si i s-a cerut lepădarea de credintă. Străpungerea lui cu sulita, bătaia peste tălpile picioarelor, purtarea unei pietre pe piept, tragerea pe roată, aruncarea în groapa cu var nestins, purtarea încăltămintei de fier cu piroane, bătaia cu vine de bou, cupa cu otravă, tăierea capului nu au putut să zdruncine credinta bravului ostas întru Hristos. Sfântul a atras admiratia multor oameni din anturajul împăratului, printre care si a împaratesei Alexandra, care s-a crestinat si care a primit si ea cununa muceniciei.
Pentru acestea, Biserica îl praznuieste si i-a inchinat din vremuri timpurii lăcasuri de cult, numindu-l Mare Mucenic, ocrotitor al ostasilor si al necăjitilor de pretutindeni.
(Lucian Timofte, teolog)

Gând
"Singurul lucru de care trebuie să ne temem este însăsi teama." (Franklin Delano Roosevelt)

Imagine

Întrebare
Cât de importantă trebuie să fie o persoană pentru a se spune despre ea că a fost "asasinată" în loc de "ucisă"?


Caseta tehnică
Editor: Lucian Velea (
lucian.velea@lexica.ro )
Sponsor: Lexica (
www.lexica.ro )
Sugestiile, comentariile, contributiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Dacă îti place Răspândacul, nu uita să îti anunti si prietenii despre existenta sa.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.