Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Calendar
9 iunie - Înăltarea Domnului

Numai o libertate în Hristos si după chipul libertătii lui Hristos, ca eliberare de patimi si de trufie, însemnând unirea cu Acelasi Hristos si având chipul lui Hristos imprimat în toti cei ce cred în El, se conciliază cu unitatea tuturor în credintă si în întelegere, aflându-se toti în ambianta aceleiasi iubiri a lui Dumnezeu, care hrăneste si iubirea lor fată de El si pe cea între ei. Pentru crestinismul de la început, asa cum a fost mentinut în Ortodoxie, Înăltarea trupului Domnului la cer e înăltarea noastră însăsi, înăltarea din patimile noastre, în unitatea cu El, înăltarea începută pentru noi prin Înăltarea Domnului, dar având să se continue până la desăvârsirea ei. De aceea ne bucurăm, prăznuind Învierea si Înăltarea si asezarea (în locul suprem) a firii noastre si începutul învierii si al înăltării tuturor celor ce cred. Căci de Învierea si de Înăltarea Mântuitorului nostru ne împărtăsim si ne vom împărtăsi toti.
(Pr. Prof. Dr. Acad. Dumitru Staniloae)

Gând
În fata lui Dumnezeu, geniul e văr primar cu idiotul. (
Petre Tutea)

Imagine


Statuia lui Isus din Rio de Janeiro

Exercitiu de inspiratie
A fost odată ca niciodată un deal. Pe dealul acesta cresteau trei copaci înalti. Cum e vorba de o poveste, copacii aveau si ei visurile lor, pe care si le povesteau unul altuia. Primul a spus:
- Eu vreau să fiu transformat în corabie, să duc pe mare printii si printesele lumii.
- Eu, a zis al doilea copac, as vrea să fiu transformat într-un sipet care să tină comorile cele mai mari ale lumii.
- Eu, zise ultimul copac, vreau să ajung cel mai mare si mai falnic copac de pe dealul ăsta si să se uite cu respect spre mine toti oamenii.
Într-o zi au venit acolo tăietorii de lemne. Primul copac jubila când a fost tăiat, căci se vedea cea mai mare corabie construită vreodată. Al doilea la fel, căci se vedea o ladă plină de aur curat. Al treilea era îngrozit, dar a fost si el tăiat.
Primul copac a fost dus într-un sat de pescari si transformat în câteva bărci de pescuit. Al doilea, în loc de ladă cu comori, a fost făcut iesle pentru animale. Al treilea a fost tăiat în două bucăti si lăsat într-un grajd, vreme de multi ani.
Visurile copacilor păreau să fi fost sfărâmate. Corăbiile, comorile si semetia păreau acum atât de departe. Dar...
Peste ani, o femeie însărcinată nu a avut unde să nască si a născut în ieslea făcută din trunchiul primului copac.
Mai târziu, fiul ei a iesit pe mare într-o zi cu bărcile făcute din cel de-al doilea copac si s-a făcut furtună mare. El a spus furtunii să stea si furtuna L-a ascultat.
După o vreme, omul acela a cărat în spate lemnele făcute din cel de-al treilea copac si a fost răstignit pe o cruce făcută din lemnul acestuia.
O iesle poate să tină cea mai mare comoară, o barcă de pescuit poate să îl transporte pe cel mai mare rege, iar două lemne pot fi copacul cel mai înalt văzut vreodată.

Recomandare de carte
Istoria crestinismului în date (Eugen Dragoi)


Caseta tehnică
Editor: Lucian Velea (
lucian.velea@lexica.ro )
Sponsor: Lexica (
www.lexica.ro )
Sugestiile, comentariile, contributiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Dacă îti place Răspândacul, nu uita să îti anunti si prietenii despre existenta sa.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.