Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
Ca om de afaceri, as putea vorbi mult si bine despre piată, nevoile clientilor si produsele pe care le au. S-au dus vremurile calitătii si moralitătii. Acum au căutare filmele violente, umorul vulgar, pentru oameni nu prea inteligenti, care de altfel au ponderea cea mai mare în populatia globului. Normal. În graba cresterii productivitătii, societatea a neglijat să-si mai educe progeniturile pe care le-a născut.
Cum a evoluat piata muncii în ultimii 6-7 ani? Înainte nu aveam bani să angajez persoane pregătite. Acum nu am pe cine. După multe eforturi, găsesc unul-doi oameni care să facă treabă bunicică, dar la salarii de două-trei ori mai mari decât productivitatea lor. Generatia actuală vine la interviu ca să vadă ce masină si telefon mobil le-ar pune firma la dispozitie, dacă i-ar angaja, si cam ce salariu ar primi. Dacă nu pleacă înainte, apuci cu greu să afli cam ce au de oferit la pretentiile astea. Toti sunt, conform CV-ului, foarte flexibili, rezistenti la stres, lucrează bine în echipă si învată repede. Dacă îi intrebi ce stiu să facă, par dornici să învete orice. Te întreabă cam ce e de făcut si te asigură, orice i-ai spune, că nu e o problemă să învete rapid dacă este motivat. Pe an ce trece e tot mai rău.
Or fi de vină cei de "sus" că s-a ajuns aici? Nu stiu. E clar că au sprijinit puternic degradarea societătii, culturii si moralitătii. Dar chiar dacă peste noapte ar veni la conducere numai oameni capabili, ar trebui să aibă la îndemână o masină de îndesat minte si bun simt în capul cetătenilor. Altfel n-ar avea nici o sansă cu următoarele două generatii. Câtă vreme nu uzi si nu cureti de ierburi o grădină, nu te poti astepta să ai cine stie ce recoltă, doar pentru că ai dat drumul semintei în pământ. Asta stiu, se pare, doar tăranii. Că "ăi mai destepti", de se cheamă orăseni, au metode de a păcăli bunul simt si stiu ei cum să facă din ceva bici, care să mai si pocnească. E drept că pocneste, dar când o face miroase rău si lasă urme.
(Mădălin Ionescu,
madalin_ionescu@yahoo.com )

Gând
Bergson e mai cuviincios ca Aristotel si zice că democratia e singurul sistem compatibil cu libertatea si demnitatea umană, dar are un viciu incurabil: n-are criterii de selectiune a valorilor. Deci democratia e sistemul social în care face fiecare ce vrea si-n care numărul înlocuieste calitatea... Triumful cantitătii împotriva calitătii. (
Petre Tutea)

Imagine

Site
International Passport's Record Bureau

Internetul este o vastă sursă de informatii. Unele dintre acestea sunt mai mult sau mai putin personale. Sunt destul de multi cei care îsi fac griji că ar fi prea personale.
Acest site afirmă că detine în baza de date informatii despre toate pasapoartele emise în toate tările lumii. Poti căuta orice înregistrare după numele persoanei si tara în care s-a emis pasaportul.
(Lucian Velea)

Recomandare de carte
Versuri - editie bilingvă (John Keats)


Caseta tehnică
Editor: Lucian Velea (
lucian.velea@lexica.ro )
Sponsor: Lexica (
www.lexica.ro )
Sugestiile, comentariile, contributiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Dacă îti place Răspândacul, nu uita să îti anunti si prietenii despre existenta sa.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.