Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
Studiind bot-ii mi-am amintit câte strădanii se depun pentru a crea imperfectiunea ideală. Nu este chiar simplu să convingi un computer, care în mod fundamental este construit să functioneze precis, să nu fie monoton de perfect. În general oamenii consideră că perfectiunea este ceva de dorit. Evident, nici prea multe imperfectiuni (defecte, greseli etc.) nu sunt bune, totul este să găsesti echilibrul între perfectiune si imperfectiune. Este ca si echilibrul între bucurie si tristete.
Văzând diferiti bot-i, am remarcat câteva utilizari interesante. Cea care mi-a plăcut cel mai mult este personalizarea unui bot si oferirea lui cadou. Un bot poate fi învătat despre o persoană si poate fi convins să aibă reactii specifice, poate fi foarte amuzant. O altă utilizare interesantă este învătarea unui bot pe un anumit domeniu si distribuirea gratuită pentru a promova respectivele cunostinte. Domeniul poate fi absolut orice, dar de un interes aparte sunt domeniile despre care se discută mai dificil cu un alt om, cum ar fi sexul (SIDA si alte boli cu transmitere sexuală, contraceptie, anatomie etc). Există multe astfel de utilizări, totul este să ai plăcerea sau motivatia ca să-l înveti (consumă ceva timp, mai ales la început, când e "tont"). Însă experienta creării unui bot este extraordinară. În sine, este destul de simplu să faci un program care la un anumit text răspunde cu un text corespunzător. Partea frumoasă este că eu nu l-am învătat strict ce răspunde, ci a învătat singur, din cărtile pe care i le-am dat. Este un proces foarte complex, imprevizibil, surprinzător. Informatia este disecată si recompusă, este pusă în miscare. Oare ce a simtit Dumnezeu când a creat lumea?
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )

Gând
Curiozitatea îi împinge pe unii să descopere America si pe altii să asculte la usă. (Jose Maria Eca de Quinteros)

Imagine

Software
RapidBot Baby

Oricine este interesat de SF a întâlnit măcar o dată în lecturi sau filme un robot (sau ceva similar) cu capacitatea de a discuta cu oamenii în limbaj natural, uman. Un astfel de sistem se numeste chat bot si nu mai este fictiune. Este drept că ceea ce există în prezent mai are de evoluat, dar rezultatele sunt cel putin interesante, dacă nu chiar spectaculoase.
Există numerosi bot-i în limba engleză, dar nu găsisem nici unul în limba română. Asa că acum ceva vreme am creat unul. De fapt, poate functiona în orice limbă dacă este configurat corespunzător. L-am botezat RapidBot Baby si l-am publicat gratuit. Toate detaliile pot fi citite pe site.

Stiati că...
...un sondaj a arătat că 12% dintre americani cred că Ioana d'Arc este sotia lui Noe?


Caseta tehnică
Editor: Lucian Velea (
lucian.velea@lexica.ro )
Sponsor: Lexica (
www.lexica.ro )
Sugestiile, comentariile, contributiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Dacă îti place Răspândacul, nu uita să îti anunti si prietenii despre existenta sa.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.