Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
Universul nu este asa cum îl cunoastem. Ceea ce "stim" este doar o modelare, o stilizare, a realitătii absolute. Legile fizice, pe care avem tendinta să le tratăm ca pe ceva imuabil, sunt doar niste aproximări, fără a sti cu adevărat cât de precise.
Einstein, unul dintre cei mai străluciti oameni care au existat pe această lume, a arătat că viteza luminii este cea mai mare viteză posibilă. Recent s-a demonstrat că această viteză poate fi depăsită.
Geometria pe care cu totii am învătat-o în scoală si pe care o aplicăm mai mult sau mai putin frecvent, mai mult sau mai putin constient, se bazează pe postulatele lui Euclid. Prin definitie, acestea nu pot fi demonstrate. Ele sunt niste creatii convenabile ale mintii umane, în spetă ale lui Euclid. Altfel spus, este o modelare practică, utilă, a realitătii, dar nu însăsi realitatea. Dacă schimbi postulatele, se schimbă si regulile ce derivă din ele. De altfel multi matematicieni au imaginat altfel de modelări, plecând de la alte postulate, în încercarea de a-l găsi pe cel care se apropie cel mai mult de realitatea absolută.
Nu doar în domenii stiintifice, mintea noastră este agătată de tot felul de "postulate", create de altii. Au utilitatea lor practică, dar din când în când am face bine să ne eliberăm din aceste hături, ca o iesire la iarbă verde. Pentru a cunoaste cu adevărat este nevoie de multă deschidere. Universule, ce zici, iesim la o cafea?
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )

Gând
Savantii si înteleptii cei mai ilustri au mers prin întunericul nestiintei. Cu toate acestea, ei au fost făcliile epocii lor. Ce-au făcut? Au rostit câteva fraze confuze, si-apoi au adormit. (Omar Khayyam)

Imagine

La cumpărături
Orice om ocupat (si cine nu este ocupat în zilele noastre) stie cât de importante sunt notitele. Stresul si memoria nu sunt tocmai prieteni. Din păcate si notitele astea cer ceva timp până le scrii, iar uneori sunt incomod sau chiar imposibil de scris (de exemplu, într-o masină în mers). O alternativă este utilizarea unui reportofon. La înregistrare este relativ OK (dacă nu ai "bucuria" sa ti se agate banda), dar la redare este criminal să cauti ceva pe casetă, derulările consumând prea mult timp. Din fericire, totul tinde să devină digital, asa că au apărut si reportofoane digitale. Adio casete, căutările sunt rapide, înregistrările sunt organizate în fisiere.
Un astfel de reportofon digital este
TCM 218630. Are memorie pentru 180 de minute, activare "prin voce" (nu înregistrează dacă este liniste, astfel încât să nu consume memorie degeaba), facilităti pentru găsire rapidă, difuzor încorporat, dimensiuni si greutate foarte reduse.

Stiati că...
...oamenii inteligenti au mai mult zinc si cupru în păr?


Caseta tehnică
Editor: Lucian Velea (
lucian.velea@lexica.ro )
Sponsor: Lexica (
www.lexica.ro )
Sugestiile, comentariile, contributiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Dacă îti place Răspândacul, nu uita să îti anunti si prietenii despre existenta sa.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.