Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
Eu nu am experimentat niciodată teama de a mă îndrăgosti, în schimb am experimentat teama de a fi îndrăgostită. Pare o absurditate si totusi trebuie să tin cont de faptul că eu, femeie, îmi trăiesc dragostea în mod diferit de un bărbat. În general, bărbatii se tem să se îndrăgostească, fiindcă ei nu sunt predispusi să se ancoreze în relatii. Cu o femeie lucrurile se petrec altfel. Ea poate să-si exprime foarte bine trăirile sufletesti, emotiile si crede că bărbatilor le este la fel de usor. Atunci ea se simte frustrată, respinsă, neglijată, nesatisfăcută... Si intervine teama: teama de a nu fi iubită îndeajuns, de a nu fi dorită îndeajuns, teama că nu-si poate stapâni viata.
Grecii antici făceau o diferentă clară între dragoste si iubire... Dragostea înseamnă în primul rând pasiune, dorintă, si ea va face tot ce-i stă în putintă pentru a se satisface; îndrăgostiti fiind, îl iubim pe celălalt pentru ceea ce vedem la el, pentru ceea ce auzim de la el, pentru ceea ce face sau nu face. În acest caz nu-l vom iubi pentru multă vreme, fiindcă asta înseamnă să iubesti în functie de împrejurări si, în ultimă instantă, înseamnă să iubesti controlat.
Iubirea este un sentiment mult mai adânc, mai înrădăcinat, mai cuprinzător, mult mai apropiat de acceptarea senină si duioasă a celuilalt. Când echilibrul dintre dragoste si iubire este stricat, când dragostea domină iubirea, apare conflictul, suferinta. Când iubirea domină dragostea, se naste prietenia adevărată, care poate fi chiar o prietenie erotică. Totusi, parafrazând un vers al lui Lucian Blaga: "Ce ne va tine întotdeauna îndrăgostiti?" Cât ar părea de bizar, nu-mi vine în minte decât un singur răspuns: iubirea. Iubirea ne va tine întotdeauna îndrăgostiti.
(Silvia Velea,
silvia_gh2002@yahoo.com )

Gând
Cine iubeste si este iubit nu va mai fi niciodata acelasi om ca inainte... (
Octavian Paler)

Imagine

Site
BAD OR GOOD

În zilele noastre mai toată lumea face fotografii. Totusi, nu oricine stie cu adevărat să facă fotografii. Acest site este axat pe prezentarea si discutarea fotografiilor artistice, însă chiar si amatorii au destule de învătat. Iar fotografiile sunt superbe, o sublimă încântare.
(Lucian Velea)

Recomandare de carte
Sfânta Treime sau la început a fost iubirea (Dumitru Stăniloae)


Caseta tehnică
Editor: Lucian Velea (
lucian.velea@lexica.ro )
Sponsor: Lexica (
www.lexica.ro )
Sugestiile, comentariile, contributiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Dacă îti place Răspândacul, nu uita să îti anunti si prietenii despre existenta sa.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.