Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
Multă lume crede că în filme vedem ce nu se întâmplă de obicei în realitate. Si eu cred la fel, despre majoritatea filmelor, cu mentiunea că se pleacă de multe ori de la o idee sau întâmplare reală, care se îmbracă într-un vestmânt ireal, exagerat la modul caricatural sau fantezist ca în basme. Scopul este clar, uneori nobil, dar de cele mai multe ori comercial. Cine s-ar uita la filme care arată pură realitate, când o văd zilnic pe stradă si sunt sătui de ea? Ne place să vedem cum am vrea să fie lucrurile, nu cum sunt. De aceea, veti vedea în filme calculatoare cu mesaje scrise cu font mare, ferestre aerisite si simple, usor de înteles. Veti vedea posibilităti nelimitate de a face zoom la o imagine până la aflarea detaliilor dorite de personajul pozitiv, care află astfel ce scria pe un bilet fotografiat la zeci sau sute de metri. Vedem calculatoare care vorbesc cu noi si care ne ascultă comenzile, imprimante si fax-uri care imprimă imediat ceea ce la noi durează de obicei destul cât să mergem până la baie. Si nu mai pomenesc de cele câteva comenzi tastate cu care orice pusti intră în reteaua FBI sau a armatei ca să facă tot ce vrea.
Desi tehnica evoluează rapid, o dată cu ea se înmultesc si problemele care o însotesc. Asa că oricât de rapidă ar fi o imprimantă sau un calculator, după ce instalăm noile programe, vor avea viteze asemănătoare cu vechile echipamente. Nu îmi fac iluzii că lucrurile se vor schimba prea curând, desi reclamele tuturor producătorilor în domeniu trâmbitează că au descoperit secretul eficientei. Ca producător si consultant în domeniul IT, stiu că trebuie depus un efort considerabil pentru a putea apropia dorintele utilizatorilor de posibilitătile dezvoltatorilor de tehnică de calcul. Progrese există, dar nu cred că vom ajunge unde vrem si unde ar putea fi tehnologic posibil. Din aceleasi motive pentru care descoperirile în domeniul energetic nu sunt încă aplicate la scară mare, încât să dărâme suprematia afacerilor cu petrol. Sau descoperirile de vârf în domenii ca medicina si tehnica spatială să fie accesibile si altor cercuri decât cele militare. Există alte interese, deasupra celor morale sau sociale. Sub pretexte cu chip uman se află organizatii care ar pierde controlul dacă nu am mai fi dependenti de produsele sau serviciile lor.
(Mădălin Ionescu,
madalin_ionescu@yahoo.com )

Gând
Dorinta nemăsurată de putere i-a făcut si pe îngeri să se prăbusească. Oamenii nu au cum să scape. (Francis Bacon)

Imagine

Site
The Way the Internet Was...

Totul se schimbă, inclusiv internetul. Oare cum arătau site-urile cu mai multi ani în urmă? O mică parte a răspunsului, dar sugestivă, se găseste pe această pagină. Câteva imagini datate ale unor site-uri foarte populare se constituie într-o frântură de istorie a World Wide Web.
(Lucian Velea)

Recomandare de carte
Un veac de singurătate (Gabriel Garcia Marquez)


Caseta tehnică
Editor: Lucian Velea (
lucian.velea@lexica.ro )
Sponsor: Lexica (
www.lexica.ro )
Sugestiile, comentariile, contributiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Dacă îti place Răspândacul, nu uita să îti anunti si prietenii despre existenta sa.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.