Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
Mă gândesc cu părere de rău că nu m-am născut la timp ca să pot fi prezent la Woodstock. Nu stiu dacă mi-ar fi plăcut toate detaliile festivalului, dar atmosfera si muzica care s-au transmis până în zilele noastre îmi plac cu sigurantă. Nu e nimeni de vină că nu eram încă în plan la vremea aceea dar asta nu înseamnă că mă voi resemna. Trebuie să existe si un Woodstock al zilelor noastre. Si nu mă refer neapărat la un festival care să devină simbolul libertătii de exprimare. Poate fi vorba despre libertate si în alte domenii.
Liber înseamnă, după părerea mea, să ai posibilitatea să te exprimi si să actionezi fără constrângeri. Dacă îmi place un refren sau chiar o întreagă melodie, să o pot fredona cu prietenii fără să îmi trebuiască timbru cu hologramă care să ateste că n-am furat-o. Dacă nu mai vreau să cânt, să pot renunta fără complicatii la turneele programate în toată lumea. Făcând legătura între domeniul IT si cel muzical, am descoperit ce căutam. Există un curent "muzical" în lumea programatorilor, care se cheamă Open Source. Principiul este simplu. Făcând o analogie, textul si muzica melodiilor pot fi folosite în general fără restrictii din partea autorilor. Cânti cum vrei si unde vrei. Singura regulă este să lasi si pe altii să folosească notele sau versurile pe care le-ai adăugat, eventual, la partitură. Vă întrebati din ce mai trăiesc cei care compun melodiile? E o curiozitate firească. Ei bine, posibilitătile sunt multiple. Unii îsi interpretează propriile partituri, iar pentru un concert sau un scurt recital nimeni nu zice că nu poti fi recompensat. Alti compozitori sunt adoptati de câte o trupă care pleacă în turnee si are nevoie de o echipă completă. Altii au altă meserie sau compun cu contract, pe bani buni, dar în timpul liber vor să aibă parte si de alte creatii decât cele comerciale, comandate de casele de discuri. Si atunci apar amatorii sau profesionistii care compun aceste piese în timpul liber.
Variante sunt destule, dar mai sunt unii care nu înteleg ideea si se tot întreabă: dar cine îi plăteste să facă asta? Cine are pretentia că întelege tot ce îl înconjoară se amăgeste singur.
Cred că cei care ascultă cu plăcere muzica din perioada Woodstock au sanse mai mari să înteleagă conceptul Open Source. Periodic se întâlnesc la conferinte, care, fără să aibă amploarea si efectele festivalului Woodstock, întetesc focul pasiunii pentru libertatea de exprimare în programare. Dacă e cineva care nu crede "în rocker-ii IT-ului", îl provoc să îmi explice de ce există atât de multi motociclisti (tot mai multi si la noi) care nu se lasă intimidati de vreme, tentati de comoditatea unui autoturism sau speriati de riscurile mai mari ale călătoriilor pe care le fac în grupuri, uneori pe distante lungi.
(Mădălin Ionescu,
madalin_ionescu@yahoo.com )

Gând
Libertatea este acea clipă între momentul în care cineva îti cere să faci ceva si momentul în care te decizi cum să-i răspunzi. (Jeffrey Borenstein)

Imagine

Exercitiu de inspiratie
Scriitorul George Bernard Show observă un bloc de piatră enorm în salonul unui prieten, sculptorul J. Epstein.
- Ce intentionezi să faci? întrebă Shaw.
- Încă nu stiu. Mă gândesc, răspunse Epstein.
Shaw era surprins:
- Asta înseamnă că tu îti planifici inspiratia? Nu crezi că un artist ar trebui să fie liber să-si schimbe propriile idei când vrea?
- Asta functionează doar atunci când - după ce ti-ai schimbat ideea - tot ce trebuie să faci este să modifici o foaie care cântăreste douăzeci de grame. Dar când te găsesti în fata a patru tone, trebuie să gândesti altfel, spuse Epstein.
Spune maestrul: "Fiecare dintre noi stie modul cel mai bun pentru a-si face propria muncă. Doar acela care se confruntă cu propriile obiective stie ce probleme implică."

Recomandare de carte
Legile morale si politice (Pitagora)


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Caseta tehnică
Editor: Lucian Velea (
lucian.velea@lexica.ro )
Sponsori: Lexica (
www.lexica.ro ), Mobiman ( www.mobiman.net )
Sugestiile, comentariile, contributiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.