Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
În fiecare dintre noi există mai multă prostie decât suntem dispusi să recunoastem. Mai mult, după cum remarcă genial Ada Milea într-unul dintre cântecelele ei, "Am văzut / Ceva foarte plăcut... / Era prostia altcuiva / Mai mare ca a mea." Prostia este o sursă inepuizabilă de umor. Si nu e nimic rău în asta, chiar este bine că anumite aspecte negative sunt scoase astfel în evidentă. Numai că multi evită să se recunoască în astfel de situatii sau, dacă o fac, le pică prost si se simt jigniti. Din punctul meu de vedere, este o adevărată calitate să stii să râzi de prostia proprie, mai degrabă decât de prostia altcuiva.
În multi ani de scoală se presupune că învătăm o multime de lucruri, că devenim mai destepti. Fără a nega rolul scolii, trebuie să fim realisti, cea mai mare parte a informatiilor învătate se pierde într-un timp relativ scurt. Măcar de acestea dacă am tine cont si tot ar trebui să recunoastem cât de putine stim. Comparativ cu totalitatea cunostintelor umane, un individ nu stie mai nimic. Iar ceea ce cunoaste omenirea în ansamblul ei este o cantitate neglijabilă fată de ceea ce există în Univers.
Poate nici nu este important să stim extraordinar de multe lucruri. Este însă esential să fim permanent constienti de cât de putin stim, să ne păstrăm mintea deschisă si trează.
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )

Gând
Sunt mai multe lucruri în cer si pe pământ, Horatio, decât ai visat tu vreodată în filozofia ta. (
William Shakespeare, "Hamlet")

Imagine

Banc
Un tip atipeste în tren. La un moment dat, trenul opreste într-o gară si tipul se trezeste. Nemaifiind nimeni în compartiment, tipul sare la geam si întreabă pe cineva de pe peron:
- Dom'le, dom'le, nu te supăra, aici e Caracal?
La care cel de pe peron, uitându-se în ochii celuilalt cu sictir, răspunde:
- Bine că esti tu destept!

Întrebare
Atunci când un întelept îti spune că esti prost, trebuie să-ti dea de gândit. Atunci când un prost îti spune că esti prost, trebuie să-l ignori. Singura problemă e: de unde stii care-i prostul si care-i înteleptul?


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Caseta tehnică
Editor: Lucian Velea (
lucian.velea@lexica.ro )
Sponsori: Lexica (
www.lexica.ro ), Mobiman ( www.mobiman.net )
Sugestiile, comentariile, contributiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.