Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
Aud tot mai des atributul "comercial" si altele din aceeasi sferă folosite cu sens negativ. Am sentimentul că îmi scapă ceva.
Stiu, multi consideră că ceva realizat din ratiuni în primul rând comerciale este inferior. Totusi, dacă prin absurd astfel de produse si servicii ar fi interzise, cred că lipsa a cel putin unora dintre ele s-ar simti acut, iar lumea asta ar fi mai săracă si chiar mai tristă.
Stiu, multi sunt agasati când publicitatea le întrerupe filmul sau emisiunea care le place. Totusi, am văzut destui care îsi întrerup orice activitate 30 de secunde pentru a urmări cu atentie o reclamă inteligentă.
Stiu, multi este suficient să audă de spam că si sar ca arsi. Totusi, fără să fiu de acord cu această metodă de publicitate, mă gândesc că sunt destui cei care fac clic pe astfel de reclame, altfel nu s-ar obosi nimeni să le mai trimită.
Eu zic că în sine nu e nimic în neregulă cu ceea ce tine de comercial. Ceea ce contează este dacă oferta se potriveste cu punctele de interes ale fiecăruia. Aici este problema: fiecare are alte puncte de interes. Nimeni nu ar fi deranjat dacă toată oferta care i-ar iesi în cale ar fi doar din zona care îl interesează. În prezent se merge pe metode primitive, uneori agresive, plecând de la ideea că printre cei multi care văd oferta se găsesc si cei virtual interesati. Viitorul, si nu unul îndepărtat, va fi însă unul în care ofertele, de orice natură, vor fi orientate din ce în ce mai precis spre cei interesati si doar spre acestia.
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )

Gând
Forma poate fi mai importantă decât substanta. Un sloi de gheată poate avea rol de lentilă si poate aprinde focul. (George Iles)

Imagine

Exercitiu de inspiratie
Se povesteste că demult, în China, era un copac atât de bătrân încât nimeni nu mai stia de când e acolo. Un vrăjitor l-a tăiat si a făcut din lemnul lui o harpă minunată. Artisti vestiti au venit să cânte la intrumentul despre care se aflase peste tări si mări. Dar oricât s-au străduit, n-au reusit să scoată din el decât niste sunete neplăcute auzului. Până la urmă, harpa frumoasă, dar nefolositoare, a ajuns în tezaurul împăratului Chinei, unde a zăcut multă vreme.
După multi ani, într-o zi veni tânărul Pay-Ia si ceru permisiunea să-i fie îngăduit să cânte la vestita harpă. I se acordă privilegiul si sub mângâierea degetelor sale instrumentul se trezi si scoase sunete nemaiauzit de frumoase, care semănau cu amintirile bătrânului copac: schimbarea anotimpurilor si naturii, renasterea continuă, cântecele păsărilor sau lupta fiarelor sălbatice, ploaia care cade sau linistea zăpezii, bucuriile si necazurile tuturor celor care trecuseră pe sub umbra lui si multe altele. Ascultătorii emotionati îl întrebară pe Pay-Ia cum a reusit să domesticească harpa. Pay-Ia le răspunse că în loc să forteze instrumentul să cânte melodiile sale, a lăsat harpa să-si aleagă tema si urmărind-o, el s-a asimilat cu harpa, devenind amândoi un singur instrument.

Stiati că...
...prima motocicletă Harley-Davidson, construită în 1903, a avut carburatorul făcut dintr-o cutie de conserve?


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Caseta tehnică
Editor: Lucian Velea (
lucian.velea@lexica.ro )
Sponsori: Lexica (
www.lexica.ro ), Mobiman ( www.mobiman.net )
Sugestiile, comentariile, contributiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.