Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
Când spui Brazilia, spui samba, plaje, carnaval, distractie într-un cuvânt. (Sunt stereotipii, pe care însă nu intentionez să le discut acum). Eu când aud "Brazilia", mă gândesc în primul rând la fotbal ca artă, ca dans, ca vis si bucurie. Este parfumul încă pregnant al pasiunii inocente din copilărie pentru miscarea magică a mingei.
Cred că până si cineva care nu se dă în vânt după fotbal poate simti privind un meci al Braziliei că este altceva. Nu este jocul cel mai eficient, cel mai tehnic, cel mai pragmatic. Uneori pare chiar dezordonat. Este însă jocul cu cea mai mare dragoste fată de minge, în care bucuria nu este uitată, nu este înlocuită de o încrâncenare barbară, care vede doar scorul.
Priviti numai cum se bucură brazilienii după ce înscriu gol. În timp ce pentru alte natiuni este un moment de exaltare glorioasa, ei se entuziasmeaza aproape copilareste, cu umorul unei farse reusite. In timp ce altii par sa spuna "V-am răpus!", ei par să zica "Uite că am zburat pe deasupra voastra... Cum, nu stiati că putem face asta?".
Stiu, pot fi acuzat cu usurintă de idealizare. Si totusi, cred că ceea ce am spus reflectă esenta. Îmi place echipa Braziliei pentru că este ultimul bastion fotbalistic pentru suprematia plăcerii de a juca. Iar rezultatele apar firesc...
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )

Gând
Unii oameni consideră fotbalul ca o problemă de viată si de moarte. Nu sunt de acord cu această atitudine. Îi pot asigura că este o problemă mult mai serioasă. (Bill Shankly)

Imagine

Site
Altă stiintă

Când auzim "stiintă", cei mai multi ne gândim reflex la oameni seriosi care îsi bat capul cu formule sofisticate si chestii complicate. Oare chiar asa este? Acest site îsi propune să dea o altă perspectivă asupra stiintei, o alternativă la clasica viziune împovărată de sobrietate. Da, stiinta poate fi foarte amuzantă, pregăteste-ti neuronii pentru distractie!
(Lucian Velea)

Stiati că...
...cel mai puternic muschi este limba?


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Caseta tehnică
Editor: Lucian Velea (
lucian.velea@lexica.ro )
Sponsori: Lexica (
www.lexica.ro ), Mobiman ( www.mobiman.net )
Sugestiile, comentariile, contributiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.