Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
Săptămâna trecută Google a împlinit 7 ani. Eh, da, era o vreme când internetul nu avea Google. Existau câteva motoare de căutare care concurau cu sanse relativ egale pentru a câstiga preferinta navigatorilor pe internet. Asta până când Larry Page si Sergey Brin au venit cu un algoritm original pentru sortarea rezultatelor căutării după relevantă, atât de bun, încât concurenta a fost practic spulberată. Google a devenit aproape sinonim cu căutarea pe internet, apărând chiar si verbul to google, cu acest sens.
Cei doi s-au întâlnit la Universitatea Stanford în 1995, când aveau 23-24 de ani. Aveau permanent divergente de opinii, dar se vede treaba că au fost cât se poate de constructive. Au conceput un motor de căutare, denumit BackRub, experimentând mai multe idei. Vestea s-a dus si proiectul s-a coagulat în ceea ce a devenit Google. Primul server a fost în dormitorul lui Larry. Lipsiti de bani, foloseau computere cât se poate de ieftine. Intentionau să găsească o firmă care să finanteze proiectul, dar au fost refuzati. În cele din urmă s-au hotărât să înfiinteze propria companie. Ca printr-o minune, au reusit sa-l convingă pe Andy Bechtolsheim, unul dintre fondatorii Sun Microsystems, să investească 100000$. Încurajati, au convins mai multe rude si cunostinte să investească, în final adunând 1 milion de dolari. Poate părea o sumă mare, dar pentru ce aveau de gând să facă, nu era deloc asa.
De atunci lucrurile au evoluat din bine în mai bine. Totul se datorează modelului de organizare a lucrului care încurajează în mod exceptional creativitatea. Motorul de căutare a căpătat noi si noi valente, de la căutarea în
cărti la căutarea în hărti, de la stiri la produse. Mai mult, s-au extins în domeniul comunicării, cu Gmail, Blogger, Talk.
Veniturile vin din propriul sistem de publicitate, revolutionar ca mai tot ce face Google, ajuns firesc în top. Mai nou, au fost atrase fonduri uriase din vânzarea de actiuni. Se pare că valoarea de piată a ajuns la un sfert din cea a Microsoft. Fabulos, mai ales dacă tinem cont ca Google nu vinde aproape nimic!
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )

Gând
Toată lumea se plânge că nu are memorie, dar nimeni nu se vaită că nu are logică. (La Rochefoucault)

Imagine

Site
Google Moon

La Google lucrurile decurg ca si cum ar fi din altă lume, una care nu este obsedată de bani, ci de creatie fără limite. Angajatilor li se permite ca în 20% din timpul de lucru să participe la orice proiect doresc. Dacă este o idee proprie, cu atât mai bine.
Dintr-o astfel de idee s-a născut si
Google Moon. Folosind aceeasi tehnologie ca la Google Maps, sunt prezentate hărti selenare bazate pe fotografii puse la dispozitie de NASA. Nu uita că se poate face zoom... si e musai să faci zoom la maxim
Că veni vorba, pe site se vorbeste despre proiectul
Copernicus de a face o bază Google pe lună. O fi glumă, dar eu îi cred în stare de orice! Oare când vor face căutare pentru cheile pierdute?
(Lucian Velea)

Recomandare de carte
Calculatorul: binefacere sau blestem? (Gene I. Rochlin)


Comentează | Citeste stiri | Discută pe forum
Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Caseta tehnică
Editor: Lucian Velea (
lucian.velea@lexica.ro )
Sponsori: Lexica (
www.lexica.ro ), Mobiman ( www.mobiman.net )
Sugestiile, comentariile, contributiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.