Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Calendar
24 octombrie - Ziua Natiunilor Unite

Editorial
Înainte de Revolutie, printre numeroasele aberatii, era una pe care nu am înteles-o niciodată: doar două ore pe zi de program la televizor. As fi înteles să fi fost toată ziua propagandă, dar nu scurtimea asta care pentru mine echivala cu o înjurătură repetată la nesfârsit. Ar fi putut să umple timpul cu muzică populară sau simfonică, cu poezii patriotice sau orice altceva era acceptat de cenzură...
Românul este însă inventiv, caută întotdeauna solutii. Asa că au apărut o multime de constructori de antene TV, care mai de care mai sofisticate, menite să bată până la bulgari, sârbi, unguri sau ce mai aveai cât de cât aproape. Îmi amintesc că, locuind la malul mării, aveam privilegiul de a prinde câteva canale de turci, iar printre preferinte erau calupurile de publicitate. Am văzut chiar si un film muzical cu Elvis Presley integral dublat în turceste, un adevărat deliciu, am râs cu lacrimi.
Am trecut în acei ani, într-o vacantă, prin Pitesti. M-a frapat înaltimea neobisnuit de mare a armatei de antene de pe fiecare bloc. Era o imagine aproape suprarealistă. Chiar mă mir că nu s-a dat o lege contra. Doar "paraoblicele" au fost criticate public de tovarăsul prea-împuscat ulterior...
Anii au trecut si a apărut televiziunea prin cablu. Altă viată: multe canale si... adio antenă! Relativ repede blocurile s-au curătat de antene, parcă arată mai aerisit. Dar... acum ne sufocă cablurile. De la 3-4 firme, că e concurentă. Si dacă ar fi numai astea. Sunt atâtea cabluri peste străzi, încât ti se face teamă să nu ti se împiedice mintea. Dacă firma de telefonie fixă poate să-si tină cablurile pe sub pământ, firmele de televiziune prin cablu de ce nu pot?
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )

Gând
Televiziunea este prima cultură cu adevărat democratică - prima cultură disponibilă tuturor și guvernată în totalitate de ceea ce vor oamenii. Cel mai înspăimântător lucru este însă ceea ce vor oamenii. (Clive Barnes)

Imagine

Site
Google Hacks

Există o multime de "trucuri" pe care un programator istet le poate pune la cale folosind Google, fie prin artificii ingenioase, fie apelând Google API (un set de functii puse în mod special la dispozitie de Google pentru a permite folosirea facilitătilor sale în alte aplicatii). Douwe Osinga este un astfel de programator, iar proiectele sale sunt cel putin interesante, unele chiar spectaculoase. Si acestea sunt doar câteva exemple despre potentialul cantitătii uriase de informatii acumulate pe serverele Google.
(Lucian Velea)

Stiati că...
...prima cartelă de telefon emisă în Japonia a devenit o valoroasă piesă de colectie, fiind vândută în ianuarie 1992 cu 52340$?


Comentează | Citeste stiri | Discută pe forum
Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Caseta tehnică
Editor: Lucian Velea (
lucian.velea@lexica.ro )
Sponsori: Lexica (
www.lexica.ro ), Mobiman ( www.mobiman.net )
Sugestiile, comentariile, contributiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.