Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
Este o vorbă care spune că singurele lucruri sigure în viată sunt impozitele si moartea. Asocierea nu este întâmplătoare, ambele având o reputatie proastă. Dar oare care este problema cu impozitele? Probabil aceea că pentru majoritatea oamenilor impozit înseamnă bani luati de stat din ceea ce li se cuvine.
Fără a fi specialist în domeniu, as zice ca impozitele si taxele se împart în două categorii. În prima se regăsesc acelea care reprezintă servicii personale (asigurare de sănătate, fond de pensie etc). Ar putea fi plăti făcute către institutii private, numai că statul zice că nu toti oamenii stiu ce e mai bine pentru ei (din păcate, într-o anumită măsură asa este), asa că aceste servicii sunt obligatorii. Este însă si o chestiune de mentalitate, pentru că venim dintr-o societate socialistă, în care statul era tătucul. În societătile moderne avansate există tendinta ca aceste servicii să fie împinse cât mai mult spre sectorul privat, stimulat de concurentă. În astfel de cazuri, omul plăteste cam aceeasi bani, chiar mai mult dacă vrea, dar nu mai simte aceeasi povară psihologică a impozitului. Este o chestiune de perceptie.
În a doua categorie intră acele impozite si taxe care sunt pentru binele public, local sau national (justitie, învătământ, armată, străzi/sosele si multe altele). Nu e nimic rău în a da bani pentru binele public, chiar din contră, însă aceasta este un fel de generozitate cu forta. Si, într-un fel, pe bună dreptate. Dacă statul ti-ar lăsa, să zicem, 25% mai mult la leafă în fiecare lună, i-ai da de bună voie pentru binele altora? Ai face asta chiar dacă abia te ajungi cu banii? Nu suntem chiar atât de generosi.
Stiu, se mai pot spune multe: că statul este un prost administrator, că deciziile lui nu rezonează cu dorintele fiecăruia, că cei care sunt în conducere au grijâ să-si asigure avantaje si asa mai departe. Eu am vrut însă doar să punctez câteva aspecte care sunt interioare nouă. Pentru că ne uităm prea des în exterior si prea rar în interior...
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )

Gând
Prosperitatea nu înseamnă doar a avea lucruri. Este constiinta care atrage lucrurile. Prosperitatea este un mod de a trăi si a gândi, nu doar de a avea bani sau lucruri. (Eric Butterworth)

Imagine

Banc
Ion se întâlneste cu un matematician, un economist si un contabil si-i întreabă:
- Cât fac unu si cu unu?
Matematicianul îi răspunde:
- Exact doi.
Economistul răspunde:
- Probabil doi.
Contabilul se uită în dreapta si în stânga, apoi îi spune în soaptă:
- Cât vrei să facă?

Recomandare de carte
Guerrilla marketing - fara costuri pentru luptatorul de gherila (Jay Conrad Levinson)


Comentează | Citeste stiri | Discută pe forum
Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea ( lucian.velea@lexica.ro )
Sugestiile, comentariile, contributiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.