Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
În timp ce mă întorceam de la serviciu, mi-a răsărit în minte deviza unui mare om de afaceri, si anume să se întrebe în fiecare clipă dacă ceea ce face este productiv. Si, aparent fără nici o legătură, mi-am amintit de vremea în care petreceam foarte mult timp discutând pe messenger cu oricine, cu intentia de a-mi exersa si îmbunătăti limba engleză. Însă conversatiile de acest gen nu s-au dovedit productive. Productiv ar fi fost să plec mai devreme acasă si să pun mâna pe-o carte de limba engleză, ca să am apoi ce exersa cu oameni care chiar voiau să discute si nu doar să se masturbeze online. Pe urmă, mi-am amintit că în toate relatiile mele, instinctiv, venea un moment în care chiar mă întrebam dacă relatia respectivă este productivă. În acea clipă avea loc criza, atunci se rupeau firavele rădăcini ale legăturii si totul era dus de vânt. În cele din urmă, m-am gândit, cu un soi de ciudă drăgăstoasă, ca la niste viteji din poveste care înfruntă o Furie si pe care o păcălesc cu istetimea si curajul lor, la oamenii alături de care mă îmbunătătesc în fiecare zi.
Desi a trecut mult timp de când nu mai conversez pe messenger în limba engleză, seara am luat două cărti de gramatică si am învătat comparativ. Am o gramatică cumpărată acum multi ani, care este foarte complexă si amănuntită, dar si foarte greu de urmărit, din cauza trimiterilor multiple la alte capitole din ea însăsi. Din altă parte, am luat o gramatică prin teste, mai simplu structurată, mai compactă. Si m-am ocupat exclusiv de verbe (mod, timp, aspect, diateză). Îmi place când înteleg ceea ce învăt, îmi place când informatia se asază firesc într-o structură. Îmi place să simt acest trafic al informatiilor, determinarea lor reciprocă, legăturile perfecte pe care le fac. Îmi place să învăt ceea ce mă interesează. Desigur, încă nu-mi pot crea un tablou complet al relatiilor din viata mea, abia deslusesc părti din el, ca si când as urmări cu lupa diferitele lui portiuni. Însă descopăr că îmi place si acest lucru.
(Silvia Velea,
silvia_gh2002@yahoo.com )

Gând
Cărtile se scriu în singurătate, dar împotriva ei. (
Octavian Paler)

Imagine

Copiii spun lucruri trăsnite
- La ce foloseste steagul?
- Steagul foloseste ca atunci când veneau turcii peste noi, ei nu stiau peste ce tară veneau si atunci noi le arătam steagul si după aia ei stiau.

Recomandare de carte
Critica ratiunii pure (Immanuel Kant)


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!Editor: Lucian Velea ( lucian.velea@lexica.ro )
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com )
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.