Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
Libertatea este ceva important pentru fiecare om. Si este ceva despre care filozofii au scris foarte mult. Există multe aspecte si multe puncte de vedere. În absolut, fiecare om are o multime de restrictii pentru libertatea sa, mult mai multe decât îsi dă seama în mod obisnuit, ba chiar există si autoamăgiri. Dar probabil singurele restrictii care contează sunt cele pe care le simti ca atare, cele deasupra cărora nu reusesti să te ridici. Asta este relativ de la persoană la persoană. Oricum, libertatea nu este un scop, ci un mijloc. Ca orice mijloc, dacă nu îl folosesti, nu are mare valoare.
În vremuri nu prea îndepărtate, când aflam despre cineva că îsi doreste să urce pe Everest, să meargă pe jos până la pol sau alte asemenea încercări extrem de dificile, mă întrebam cum îsi poate dori asa ceva? Până când am înteles că viata trebuie să fie plină cu încercări cât mai dificile, într-un fel sau altul, pentru ca sufletul să se poată dezvolta. Si este mai bine să îti alegi încercările, atunci când se poate, pentru că altfel, oarecum bizar, vin ele la tine, la întâmplare.
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )

Gând
Libertatea înseamnă să-ti alegi povara. (Hephzibah Menuhin) [
Citatepedia]

Imagine

Interesant
Vămile văzduhului reprezintă o temă iconografică de esentă populară cu caracter escatologic (referitor la totalitatea conceptiilor religioase cu privire la soarta finală a lumii si a omului). Este reprezentat un turn cu o scară, în interior cu 20 de paliere ("Vămi"), pe care stau îngeri si diavoli. Sufletul este obligat să le parcurgă, având în mână niste hârtii, ca dovadă a faptelor bune săvârsite, cu care îi convinge pe îngeri, în timp ce diavolii sunt cumpărati cu moneda care se pune, de regulă, în mâna celor răposati.

Stiati că...
...cel mai lung pod din lume este Second Lake Pontchartrain, între Mandeville de Metairie (Lousiana, SUA), finalizat în 1969, cu o lungime de de 38,42 km, atât de mare încât dacă stai la mijlocul lui nu vezi pământul în nici o directie?


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!Editor: Lucian Velea ( lucian.velea@lexica.ro )
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com )
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.