Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
Am sentimentul că nu mai este loc pentru o singură lume pe planeta asta. Parcă societatea ar fi alcatuită din imagini pictate pe foite transparente, suprapuse. Fiecare foită este o lume cu o logica a ei, cu bune si cu rele, însă suprapunerea tuturor devine tot mai greu de înteles. De aceea, avem tendinta să ne separăm în foita care ni se potriveste cel mai bine, privind restul ca pe o ciudătenie.
Dar oare facem bine? Cum poti avea un sentiment de bunătate pentru un om fată de care cauti criterii de delimitare, fată de care te separi, fată de care te îndepărtezi? Cred că ar trebui să ne străduim mai mult pentru a-i cunoaste pe cei care nu sunt asemeni nouă, chiar si pe cei pe care îi detestăm. De exemplu, indiferent ce muzică ne place, cred că din când în când trebuie să ascultăm si manele, si rap, si rock, si simfonică, si orice altceva. Măcar cât să ne amintim de ce nu ne place ceva anume si să nu o facem doar dintr-un automatism. Dar si încercând să întelegem de ce altora le place. La fel si despre filme, îmbrăcăminte, nationalitate, religie... Sunt tot felul de criterii, mai mult sau mai putin importante, fiecare cu propria manifestare care asteaptă să fie cunoscută.
Suntem indivizi, dar suntem si elemente componente ale unui tot mult mai important decât fiecare dintre noi. Scopul ar trebui să fie soliditatea întregului, nu dezagregarea.
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )

Gând
Întelegerea este consimtirea de a te pune în pantofii altuia de dragul aprecierii experientei acelei persoane fată de lume. (Tom Rusk)

Imagine

Exercitiu de inspiratie
Este momentul alegerii presedintelui lumii si votul tău va determina cine este alesul. Sunt 3 candidati.
Candidatul A are legături cu politicieni corupti si crede în astrologie. A avut două amante. Fumează ca o locomotivă si bea până la 10 pahare pe zi.
Candidatul B a fost concediat de două ori, doarme până după prânz, în facultate se droga si bea un sfert de litru de whisky în fiecare noapte.
Candidatul C este un medaliat si un erou de război. Este un vegetarian convins, consumă doar bere si asta ocazional, nu a avut legături extraconjugale.
Dintre acesti trei candidati, pe care l-ai alege? Gândeste-te bine, soarta lumii depinde de decizia ta.
Gata, te-ai hotărât? Atunci poti să afli cine sunt.
Candidatul A este Franklin D. Roosevelt. Candidatul B este Winston Churchill. Candidatul C este Adolf Hitler.
Nu te lăsa înselat de aparente, prejudecăti si detalii irelevante...

Stiati că...
...în ianuarie 2000 oamenii de stiintă au extras ADN dintr-un os vechi de 60000 ani care apartinea unui strămos al omului modern, dezgropat în 1974 lângă lacul Mungo (de unde si porecla scheletului, Mungo Man), rezultatul punând sub semnul întrebării teoria potrivit căreia ne tragem cu toti dintr-un strămos comun african?


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!Editor: Lucian Velea ( lucian.velea@lexica.ro )
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com )
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.