Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
De câteva zile mă duc la sala de gimnastică, căci sănătatea mi-a jucat feste si acum am nevoie de gimnastică recuperatorie. Descopăr că sala este o fată nevăzută a societătii. E unul din locurile putin stiute de oameni, unde se repară bolnavii motor, unde victimele unor boli sau accidente fac eforturi de a redeveni la conditia fizică normală.
Mai greu la început, după primele încercări simti cum muschii si articulatiile se încălzesc, efortul devine mai usor si miscări pe care nu credeai că mai poti să le faci în întregime devin acum posibile, desi încă dureroase. Ce mai contează, când îti amintesti momentele în care chiar si un strănut îti răscolea durerea până în străfunduri? După luni de neputintă si deznădejde, ajungi să te bucuri că ai ajuns în faza gimnasticii recuperatorii. Numai acest simplu cuvânt, recuperare, te face să-ti golesti mintea de orice grijă si să te concentrezi pe miscarea pe care o executi. Continui si te vezi făcând miscări pe care niciodată nu le-ai observat ca atare. Miscări cărora, atunci când le făceai instinctiv, nu le-ai remarcat niciodată gratia, frumusetea sau importanta. Si fără să-ti dai seama, întregul act se transformă într-o descoperire de sine, plină de sens si uimire. Nu-ti vine să crezi că a fost o vreme în care simplul fapt de a merge ti s-a părut ceva "normal", prin asta întelegând si banal.
Atâta timp cât apreciezi lucrurile pe care le ai, nu vei mai lua totul ca fiind gratuit. Vei privi cu alti ochi pe cei schiopi sau imobilizati într-un cărucior rulant. Vei întelege cât de greu le e să trăiască cerând permanent ajutorul celorlalti, prizonieri într-un trup care nu vrea să le dea ascultare. Dar mai ales, realizezi profund că trupul este templul sufletului si, ca orice lucru lăsat de la Dumnezeu, reprezintă însăsi frumusetea si tainele Sale.
(Antonio Rado,
antoniorado@yahoo.com )

Gând
A avea fără a te bucura de ceea ce ai nu înseamnă nimic. (Esop)

Imagine

Site
The Cloud Appreciation Society

Nori. Îi vezi deseori, s-ar zice că e o banalitate. Sunt convins însă că ai stat uneori, poate într-un moment de liniste, si le-ai admirat glisarea în înăltimi si ai căutat forme care să-ti bucure imaginatia. Unii au făcut din asta o pasiune, chiar una bine organizată, iar site-ul este cea mai evidentă dovadă. Galeria de imagini este uluitoare: oricâti nori ai văzut, în momentele cele mai favorabile, tot rămâi impresionat. Si când te gândesti că astfel de spectacole ale naturii se întâmplă în fiecare clipă...
(Lucian Velea)

Recomandare de carte
Alice în Tara Minunilor (Lewis Caroll)


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!Editor: Lucian Velea ( lucian.velea@lexica.ro )
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com )
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.