Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Calendar
1 martie - Mărtisor

Mărtisorul este sărbătoarea traditională românească prin care se celebrează primăvara, bucuria vietii, victoria binelui împotriva răului. Cu această ocazie, persoanele de sex feminin primesc mici cadouri, obiecte decorative, legate cu un snur alb-rosu, ca simboluri aducătoare de noroc si bunăstare. Rosul este considerat culoarea primăverii, iar albul culoarea iernii. Se asociază si cu flori timpurii de primăvară, cum este ghiocelul. Traditia are o vechime de mii de ani, primele dovezi arheologice datând din vremea getilor. Femeile dace purtau monezi sau pietricele asociate cu fire de lână rosii si albe pentru a avea noroc si un an productiv. Obiceiuri asemănătoare se pot întâlni în zona Balcanilor, în Bulgaria, Macedonia, Albania.

Gând
Florile sunt simboluri frumoase ale naturii, prin care ne arată cât de mult ne iubeste. (
Johann Wolfgang von Goethe) [Citatepedia]

Imagine

Interesant
Performance (din engleză, reprezentatie) este un gen de artă derivat din happening, care constă în transpunerea în spatiu si miscare a unei imagini vizuale create de un artist plastic. Cuprinzând numeroase elemente din arta spectacolului, uneori si elemente muzicale, performance se bazează, în noile sale variante, mai ales pe folosirea unor simboluri izvorâte din experientele vietii actuale, în special politice, religioase, ecologice, stiintifico-fantastice, tehnice. Tocmai în acest sens, performance s-a dezvoltat în ultimii ani, cu prioritate, în tările foste socialiste din centrul si estul Europei, în special în Ungaria, Slovacia, Rusia si România, având, aproape fără exceptie, un subtext polemic, provocator.

Recomandare de carte
Vrăjitorul din Oz (Lyman Frank Baum)


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!



Editor: Lucian Velea ( lucian.velea@lexica.ro )
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com )
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.