Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Calendar
6 martie 1475 - s-a născut Michelangelo Buonarroti

Pictor, sculptor si arhitect din perioada de vârf a Renasterii italiene, Michelangelo s-a născut în Toscana. În fiecare dintre sferele artistice în care s-a manifestat, a făcut dovada marelui său geniu. În Florenta învată să sculpteze, studiind statuile antice din colectia lui Lorenzo Magnificul. Adevărata glorie o dobândeste însă la Roma, datorită minunatei sale sculpturi Pieta. Contemporanii îl apreciază deja nespus de mult, comparându-l cu alti mari artisti ai vremii, Leonardo da Vinci si Rafael. Consiliul municipal al Florentei îl însărcinează cu executarea a numeroase sculpturi si picturi. Puternicul neam de Medici îi comandă un cavou de familie. Papa îi încredintează decorarea Capelei Sixtine din palatul de la Vatican - Michelangelo creează aici o capodoperă absolută. Numit constructorul sef al bisericii Sf. Petru, obtine una dintre cele mai înalte functii accesibile artistilor epocii sale. A scris si poezii, în special în genul sonetului si madrigalului. Moare la vârsta de 89 de ani, după o viată de muncă îndârjită, cu sufletul plin de iubirea lui Dumnezeu.

Gând
Frumusetea este eliminarea surplusului. (Michelangelo Buonarroti) [
Citatepedia]

Lumea femeilor

Interesant
Piano nobile este o sintagmă italiană desemnând etajul întâi al unor clădiri reprezentative (palate, vile), unde se aflau încăperile cele mai importante si mai bogat decorate, rezervate receptiilor si, foarte rar, apartamentelor private.

Stiati că...
...în Evul Mediu, diamantele erau purtate în bătălii, ca simboluri ale curajului?


Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an
Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!



Editor: Lucian Velea ( lucian.velea@lexica.ro )
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com )
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.