Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Jurnal columbian
Am trăit cei mai multi ani în Cluj si nu mi-am imaginat că lucrurile pot fi altfel decât le stiam acolo, că pot fi mai bine. Ajungând în Columbia, după anii trăiti în Olanda, socul a fost mare si am ajuns să-mi înteleg mai bine rudele olandeze, care odată ajunse în România, după ce s-au minunat de frumusetile patriei, au început să sufere văzând cum ne distrugem mediul ambiant prin diverse feluri de poluare. Poate sună patetic, dar durerea e una reală, simti cum ti se pune un nod în gât si ai o apăsare în stomac. La ce bun un supermarket elegant, dacă numai alegând produsele de pe rafturi ti se înnegresc mâinile? La ce bun tinerii care îti împachetează cumpărăturile în zeci de pungi, pe sortimente, ca să-ti fie mai usor acasă, dacă asta înseamnă tone de plastic în cosurile de gunoi? Ce mare efort ar fi dacă oamenii ar separa reziduurile menajere?
Stiu că e foarte greu să schimbi mentalitatea oamenilor, însă după ce am făcut asta în ultimii cinci ani petrecuti în Olanda, nu mă mai îndur să le arunc pe toate la un loc, hârtie, sticle, plastic. Iar când sotul meu mi-a spus că seara, înainte de a veni masina pentru gunoi, a văzut oameni selectând gunoiul, separând hârtia, sticlele si plasticul, mi-au dat lacrimile. Parcă mă durea pe mine să stiu că alte fiinte umane trebuie să cotrobăiască în gunoiul meu, făcând ceea ce pe mine m-ar costa un efort minim. Dar ce fac oare tiganii din Cluj si am considerant mereu că e ceva normal? Stiu că nu pot schimba singura lumea, dar măcar pot să-mi separ singură gunoiul menajer.
(Corina Suciu,
corina_64@hotmail.com )

Gând
Civilizatia este procesul de eliberare a omului de oameni. (Ayn Rand) [
Citatepedia]

Lumea femeilor

Site
Sand Fantasy

Cei mai multi dintre noi au avut prilejul de a se juca cu nisip. Poti face din el tot felul de forme. Unii chiar au făcut o artă din asta, realizând "sculpturi" efemere, păstrate doar în fotografii, care fac ocolul lumii, spre încântarea celor care le privesc.
Ilana Yahav a găsit însă o modalitate cu totul originală de a folosi nisipul pentru a se exprima artistic, greu de exprimat în cuvinte. Atât rezultatul, cât si îndemânarea artistei te lasă într-o uluire blândă, într-o visare plină de emotie. Pe site sunt câteva filmulete demonstrative, toate merită văzute.
O precizare tehnică: deoarece este din Israel, site-ul prezintă bara de derulare în stânga. Nu vă speriati, este neobisnuit, dar perfect normal.
(Lucian Velea)

Recomandare de carte
Madame de Pompadour - femeia care a condus Franta din umbră (Marcele Tinayre)


Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an
Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!



Editor: Lucian Velea ( lucian.velea@lexica.ro )
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com )
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.