Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Calendar
9 martie - Sfintii 40 de mucenici din Sevastia

Editorial
Nu cred să existe un om care să nu-si fi dorit, la un moment dat, să facă o schimbare în viata lui. Pentru unii, dorinta a fost asemeni unei încoltiri de primăvară, au răsturnat pământul oricăror obstacole si prejudecăti si si-au împlinit chemarea launtrică. Altii au nutrit-o în ascuns, i-au dat târcoale timid, până când puterea obisnuintei sau inertia, mult mai mari, i-au invins. Sau, poate, n-au crezut cu adevărat în ea, fiindcă nimeni nu le-a vorbit despre lucruri pe care ei le-au simtit vag, ca o amintire îndepărtată, în sufletul lor.
Cel mai dificil atunci când vrei să faci o schimbare în viata ta este să-i determini pe ceilati, în special cei apropiati, să o accepte. Chiar dacă aceasta nu-i afectează cu nimic în fond, vor opune rezistentă atâta timp cât nu vor întelege ce anume s-a schimbat în atitudinea ta obisnuită fată de lucrurile pe care vrei să le schimbi. Si nici nu vor întelege dacă, atunci când le explici, se aud de fapt pe ei însisi, îsi aud propriile convingeri traducând cuvintele tale. În cele mai dese cazuri, nici nu vor să înteleagă, fiindcă nu sunt pregătiti să-si schimbe imaginea despre ei însisi în raport cu tine si să accepte o nouă pozitie. Se pare că toti avem nevoie de ceva sau cineva care să depindă într-un fel sau altul de noi. Citeam undeva ca asa ajungem să ne folosim reciproc, pentru a ne satisface o nevoie interioară, care devine necesitate psihologică. Nevoia psihologică creează nevoia de putere, iar puterea este folosită pentru obtinerea de satisfactii la diferite nivele ale fiintei noastre. Iată calea către conflict si suferintă.
Eu cred că atunci când vrei să ti se dăruiască sufletul cuiva, dragostea cuiva, aproape orice gest, orice lucru este un mijloc bun de a o primi. Si, dacă e posibil, schimbările ar trebui să se facă pe nesimtite, fiind în fiecare zi mai putin din ceea ce erai si mai mult din ceea ce doresti să fii, făcând tot mai putin din ceea ce nu vrei să mai faci si mai mult din ceea ce îti propui să faci. Ceilalti nu vor mai fi bulversati de strigătul tău de reînnoire. Poate că nu întâmplător ghioceii, cu gratia si delicatetea lor, sunt considerati vestitorii primăverii. Poate că nu fără importantă frunzele înmuguresc mai întâi. Poate că nu fără rost viata însăsi este un proces lent de crestere si devenire. Toate schimbările prin care am trecut fără voia noastră ar trebui să ne învete ceva despre esenta si necesitatea schimbării.
(Silvia Velea,
silvia_gh2002@yahoo.com )

Gând
Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. (Mahatma Gandhi)

Lumea femeilor

Copiii spun lucruri trăsnite
- Cum stiu cei de la televizor că mâine va fi vreme urâtă sau frumoasă?
- Omul de la televizor stie că mâine plouă, că are un bilet si citeste. Biletul i l-a scris mama lui.

Recomandare de carte
De ce bărbatii se uită la meci si femeile se uită în oglindă (Allan Pease, Barbara Pease)


Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an
Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!



Editor: Lucian Velea ( lucian.velea@lexica.ro )
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com )
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.