Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Jurnal columbian
Credeam că experienta olandeză m-a făcut mai înteleaptă, dar se pare că odată ajunsă printre "latini" îmi sare si mie mustarul mai usor. Probabil e atmosfera, agitatia, gălăgia, lipsa de respect reală a oamenilor unii fată de altii. Nu că mi-as căuta scuze, dar e evident că sunt într-o continuă ofensivă. În Olanda as fi stiut cum să rămân politicoasă si calmă, chiar dacă cineva dă semne de prostie. Aici mă enervez si-mi pare rău.
Poate o să reusesc în timp să mă acomodez, să nu mă mai deranjeze privirile contrariate ale celor care mă judecă după haine si aparentă (arăt ca o servitoare, pentru că nu-s elegant îmbrăcată. Dar nu port sort si nici costum alb sau albastru, deci care e statutul meu?). La magazin, dacă dau de înteles că nu am masină si cer să mi se pună cumpărăturile în căruciorul fetitei, se uită cam lung la mine, iar portarii de la blocul nostru nu mai sar să-mi deschidă usa, când apar încărcată ca un măgărus. Probabil că diferentele sociale sunt atât de puternice, încât dacă nu te comporti conform clasei din care faci parte, nu te mai respectă nimeni, esti fiul ploii - cum se spune pe la noi. Din păcate, aici contează mult ce se vede, cele mai multe magazine sunt cu haine si pantofi, iar în ceea ce priveste serviciile, pe locul întâi sunt saloanele de frumusete! Aproape toti bărbatii se îmbracă în costum negru, iar despre femei, ce să mai spun? Telenovelele vorbesc de la sine.
Îmi amintesc de perioada de adaptare în Olanda si-mi spun că trebuie să am mai multă răbdare. Cu toti, dar mai ales cu mine însămi.
(Corina Suciu,
corina_64@hotmail.com )

Gând
Civilizatia este blana de miel cu care barbarismul se deghizează. (Thomas Bailey Aldrich) [
Citatepedia]

Imagine

Exercitiu de inspiratie
Iată lucrurile care, din cele mai vechi timpuri, sunt în unitate. Gratie unitătii, cerul a devenit pur, pământul de nezdruncinat, spiritul sensibil, valea înfloritoare si au început să se nască toate fiintele. Gratie unitătii, nobilimea si domnitorii devin pildă în lume. Iată ce creează unitatea. Dacă cerul este impur, el se distruge; dacă pământul este instabil, el se prăbuseste; dacă spiritul nu este sensibil, el dispare; dacă văile nu înfloresc, ele se transformă într-un pustiu; dacă lucrurile nu se nasc, ele dispar; dacă nobilii si domnitorii nu sunt o pildă de noblete, ei vor fi răsturnati.
Cei fără noblete constituie baza celor nobili, iar ceea ce este jos constituie baza a ceea ce este sus. De aceea nobilii si domnitorii care se înaltă singuri nu au o situatie solidă. Asta se întâmplă pentru că ei nu văd în cei lipsiti de noblete baza lor. Aceasta este o cale gresită. Dacă desfacem un car, nu rămâne din el nimic. Nu este voie să fii pretios, ca jadul, ci trebuie să devii simplu, ca piatra.
(Lao Tzi)

Recomandare de carte
Lucrarea (Cornel Constantin Ciomazga)


Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an
Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!



Editor: Lucian Velea ( lucian.velea@lexica.ro )
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com )
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.