Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
Ideea cunoasterii de sine mă duce cu gândul la alegerile făcute. Unii spun că sunt curajoasă, dar eu am simtit adeseori cum îmi tremurau picioarele de frică. Si totusi nu suport să dau înapoi, mai bine înaintez cu picioarele astea nesigure, decât să fac câtiva pasi siguri înapoi. Poate că în asta rezidă curajul meu. Singurul meu dusman sunt eu însămi. Faptul că iau totul la modul personal, că atribui altora intentii pe care poate nu le au, faptul că încerc să mă supun asteptărilor lor închipuite de mine, faptul că nu prea reusesc să mă afirm fără să intru în opozitie. "Bubele" mele psihologice sunt multe si mărunte, de aceea încerc să învăt, să înteleg, să mă schimb.
Intrând în relatie cu cineva, vrem să avem imediat de câstigat. Acela să fie asemenea nouă, să ne intuiască nevoile si dorintele si să ni le satisfacă. Când nu se întâmplă asta, reactionăm brutal. Însă, dacă avem noroc, blândetea, răbdarea si dragostea celuilalt ne îmblânzesc în cele din urmă, realizând destul de surprinsi că nu doream să fie ca noi, ci doar să recunoască ceea ce suntem. Să stie exact cât să se flexeze pentru a ne da această impresie, fără să se dezică de el însusi. Apoi începem să-l recunoastem si noi pe el. Firesc, vine un moment în care nici un lucru nu ne mai displace la celălalt, întelegând profund că nici nu este nevoie să ne placă totul. Că propriile noastre sentimente nu trebuie să fie antagonice, ci pur si simplu se pot supune altor raporturi. Si când întelegem că putem fi împreună cu cineva si fără să ne placă întotdeauna sub toate aspectele, cunoastem iubirea cu adevărat.
Asa am descoperit eu că pot fi iubită, cu toate frământările mele, fără ca altcineva să si le asume în locul meu, lăsându-mă să mi le rezolv singură, în timpul ales de mine, având însă grijă să-mi transmită sprijinul său cald, dacă l-as fi cerut. Pe de altă parte, nici el nu a transferat asupra mea problemele sale. Încet-încet, am învătat să-i respect ritmul interior, să nu mă amestec acolo unde nu eram chemată. Am înteles că nu tot ceea ce simte sau face are legătură cu mine si că există zone din fiinta sa (sau cel putin din lumea lui psihologică) în care eu nu am acces direct, în care nu mă doreste decât ca proiectie a fanteziilor sale.
Nu stim întotdeauna ce este cu adevărat în mintea si sufletul celorlalti. Nu stim ce prăbusiri producem sau ce orase minunate clădim în inima lor. Nu stim cât rău si cât bine le facem. Nu stim nimic din ce va urma. Tot ce putem este să încercăm să fim sinceri cu ei, lăsând în seama lor cum vor face fată acestei sincerităti.
(Silvia Velea,
silvia_gh2002@yahoo.com )

Gând
Dragostea este efortul pe care îl face un bărbat pentru a se multumi cu o singură femeie. (Paul Geraldy) [
Citatepedia]

Imagine

Copiii spun lucruri trăsnite
- Ce este iubirea?
- Iubirea este atunci când mama îl vede pe tata cum este, adică transpirat si nespălat, si totusi îi zice ca e mai frumos decât Robert Redford.

Recomandare de carte
Sinergologia, de la limbajul trupului la arta de a citi gândurile celuilalt (Philippe Turchet)


Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an
Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!



Editor: Lucian Velea ( lucian.velea@lexica.ro )
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com )
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.