Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
La începutul anului, Guvernul României a emis Ordonata 25/2006 privind întărirea capacitătii administrative a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA). Se stie că pirateria e în floare, asa că un astfel de act pare firesc. Doar că mai contează si detaliile.
Printre altele, ORDA administrează si Registrul national al programelor pentru calculator (RNPC). Initial, era prevăzut ca în acesta să fie incluse doar programele destinatate comercializării. Actul respectiv a fost abrogat, iar în noua ordonantă nu se mai face clar diferentierea, lăsând loc de interpretări. La întrebări pe această temă, functionarii ORDA răspund că orice program trebuie inclus. Chiar dacă este gratuit. Chiar dacă este pentru uz propriu. Nu contează cât este de simplu. Ti-ai făcut o automatizare în Excel sau într-o altă aplicatie similară, trebuie să faci dosar de înscriere în RNPC, altel risti o ditamai amenda. La fel si dacă faci site-uri cu JavaScript, PHP si alte asemenea. Mai mult, si pentru distributie trebuie înscriere, iar cantitatea nu e relevantă, poate fi si un exemplar. Numărul persoanelor fizice si juridice care intră sub incidenta acestei reglementări este foarte mare. Este cât se poate de aberant si arată cât de putin înteleg fenomenul cei care se ocupă de aceste lucruri. Nici măcar nu este singurul aspect contestabil în respectiva ordonantă.
Se poate spune că nimeni nu va face astfel de verificări sau că nu pot fi atât de absurzi. Legea însă nu trebuie să lase pe nimeni sub protectia norocului sau a bunăvointei unui functionar. Nu trebuie să combată un rău social băgându-i în aceeasi oală pe cei cu intentii oneste.
Ce ar fi de făcut? Probabil că cel mai bine ar fi dacă toti ar face astfel de înscrieri. Atunci ORDA s-ar trezi cu o avalansă de dosare si ar fi obligată să pun lucrurile în regulă. Dar mă îndoiesc că multi îsi vor bate capul. În România nu există mult respect nici pentru legile aplicabile, ce să mai vorbim de astfel de ciudătenii inaplicabile. Iar unul dintre principalele motive ale acestei lipse de respect se găseste tocmai în modul în care sunt scrise legile.
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )

Gând
Legile sunt doar cuvinte pe hârtie, cuvinte care se schimbă după toanele societătii si sunt interpretate diferit în fiecare zi de politicieni, avocati, judecători si politisti. (John J. Miller) [
Citatepedia]

Imagine

Site
Google Mars

Când a apărut Google Maps, a fost considerat un serviciu cât se poate de firesc în colectia de servicii Google. Nu a fost o premieră de acest gen, dar o realizare excelentă si inovatoare. Apoi, plecând de la ideea unui angajat, a apărut Google Moon, cu hărti ale Lunii, pe aceeasi tehnologie. Asta chiar este ceva spectaculos! Dar Google nu s-a oprit aici: a apărut Google Mars, cu hărti ale planetei Marte. Ceva care părea accesibil doar câtorva oameni de stiintă, deodată devine accesibil întregii planete. Si asta gratuit. Nu poti să nu te gândesti cum schimbă internetul lumea si cum vor participa pasionatii la stiinta viitorului.
(Lucian Velea)

Stiati că...
...istoricii au stabilit că, în ciuda renumelui său de "bici al lui Dumnezeu", temutul rege hun Attila avea o înăltime de numai 1,35m?


Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an
Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!



Editor: Lucian Velea ( lucian.velea@lexica.ro )
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com )
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.