Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Jurnal columbian
Fetita mea încearcă să vorbească cu fiecare pe limba lui (adică olandeză, română, spaniolă). Uneori se simte încurcată si se enervează, ceea ce poate fi normal la un an si patru luni. Când ai însă 40 de ani, lucrul ăsta începe să-ti dea frustrări. Mă simt mai degrabă umilită, cu atât mai mult cu cât, după ce îmi pregătesc în gând o frază în spaniolă, când trebuie să o rostesc mă blochez. Nu e tocmai amuzat să ai 40 de ani, să stii cum se pronuntă cifrele unu si patru în spaniolă, chiar si cuvintele ani si luni, dar când te întreabă cineva ce vârstă are fetita ta să trebuiască să arăti pe degete!
Te simti prostul târgului când vrei să cumperi cutii în care să pui jucării, mai ales după ce citesti pe pungă un cuvânt gen "cartoon box", si ajungi acasă cu felicitări de fapt! Cine să se gândească că într-o tară în care mi-au trebuit două săptămâni să găsesc un loc de unde pot trimite scrisori, si, în special, de unde să pot cumpăra timbre, oamenii îsi oferă astfel de felicitări uriase? Nu cred că o să uit curând ce înseamnă "targeta" (felicitare, carte de vizită) si nu o să mă mai încred în cuvintele englezesti de pe pachete. Cam la fel cu limba română, care are o multime de cuvinte comune cu spaniola. Crezi că stii ce înseamnă, doar pentru că îti sună familiar, numai că se nimereste să aibă un cu totul alt înteles. Bunica mea merge să ducă de mâncare la porci si acolo e "cocina" porcilor, iar aici bucătaria e "cocina". O fi vreo legătură?
(Corina Suciu,
corina_64@hotmail.com )

Gând
Graiul este izvor de neîntelegeri. (
Antoine de Saint-Exupery)

Imagine

Banc
- Marie, ia mai lasă-l pe Ion si vino acasă.
- Bine, mamă, îl mai las o dată si vin.

Recomandare de carte
Dictionarul explicativ al limbii române (DEX), editia a II-a


Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an
Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!



Editor: Lucian Velea ( lucian.velea@lexica.ro )
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com )
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.