Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
În România, toti cei care am trăit în perioada comunistă am fost educati în spiritul materialismului dialectic si istoric si al evolutionismului prin selectie naturală, lansat de Charles Darwin. Creationismul era privit ca o doctrină complet falsă, de factură religioasă, în timp ce evolutionismul darwinist era considerat adevărul salvator. Pomul bun se cunoaste după roade si, dacă ne uităm la roadele pe care le-a dat darwinismul în gândirea umană, constatăm că el nu l-a împiedicat deloc pe om să treacă la selectia artificială a soiurilor de plante si a raselor de animale, în scopuri economice. Mai mult, unii au ajuns chiar la ideea că si rasele umane trebuie triate artificial, unele considerându-se superioare altora - de aici rezultând rasismul, apartheidul si holocaustul. Până acum, singurul avantaj al darwinismului este că oferă o explicatie logică si coerentă a felului cum au evoluat speciile biologice de pe Pământ, dar asta ne dă mai mult o satisfactie intelectuală decât beneficii practice si, în plus, pare să ne scutească de responsabilitatea noastră fată de natura înconjurătoare, ceea ce ne-a adus la situatia climatică de astăzi, când natura începe să se răzvrătească împotriva masivelor defrisări, poluări si a altor acte iresponsabile ale societătii industriale.
Pe de altă parte, cred că multi confundă creationismul cu povestea biblică a creării lumii în 7 zile, luată la propriu. De fapt, creationismul are la bază ideea că lumea a fost creată de o mare inteligentă universală, căreia putem să-i spunem Dumnezeu sau cum alegem noi. Adică, lumea nu s-a format la întâmplare, doar printr-un joc norocos al atomilor si moleculelor, ci există o fortă si o inteligentă subtilă care a controlat formarea si evolutia tuturor acestor uimitoare structuri din natură, din toate regnurile. Faptul că noi încă nu cunoastem ce este sau cum lucrează această mare inteligentă cosmică nu înseamnă si că ea nu există. Dovada existentei sale este însăsi creatia sa. Iar această creatie nu s-a oprit, ea continuă si astăzi, chiar si prin oamenii care învată să genereze ei însisi, folosindu-si propria inteligenta, noi structuri, noi materiale, substante si chiar fiinte vii, din materialul existent deja. Există multe variante si nuante ale teoriei creationiste, asa cum si materialismul are mai multe teorii diferite.
Cred că este falsă ideea necesitătii de a decide care dintre cele două este cea adevărată. Mai important este să decidem care ne este cea mai utilă, dar pentru asta ar trebui să ne decidem, ca oameni, încotro vrem să ne îndreptăm. Cât timp am căutat să mergem către supunerea naturii si demonstrarea atotputerniciei omului prin tehnologie si stiintă, materialismul a fost un instrument teoretic convenabil. Dar iată că nu mai este de ajuns ca omul să pară atotputernic în fata naturii, când natura devine de necontrolat. Cred că o conceptie creationistă, bazată pe descoperirile stiintei, este mai utilă omului care vrea să înteleagă lumea si să trăiască în armonie cu natura.
(Adrian Mîndrută-Tănăsescu,
adim.astrele.ro )

Gând
Natura este doar denumirea unui efect, a cărui cauză este Dumnezeu. (William Cowper) [
Citatepedia]

Imagine

Interesant
Scara lui Ioan Climax (Scărarul) este o compozitie iconografică răsăriteană, inspirată din scrierile Sfântului Ioan Climax (Scărarul), care imaginase o scară cu 24 de trepte, 12 reprezentând virtutile călugăresti, păzite de îngeri, celelalte 12, ispitele, însotite de diavoli, cărora le poate cădea pradă călugărul. Pe fiecare treaptă se află călugări, iar la capătul de sus, Hristos, care îi primeste pe cei care au cultivat virtutea. Cea mai spectaculoasă reprezentare a acestei compozitii iconografice în România se află pe peretele de nord al Bisericii Mănăstirii Sucevita, pictată în 1596. Mai este cunoscută ca Scara virtutilor si a viciilor.

Recomandare de carte
Rostul încercărilor (Arsenie Boca)


Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an
Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!



Editor: Lucian Velea ( lucian.velea@lexica.ro )
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com )
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.