Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
E trecut de miezul noptii, dar ziua de duminică nu s-a încheiat. Pentru mine, duminica se încheie luni la răsăritul Soarelui. Mi-ar placea să asist la o reformă a calendarului si a orarului zilei, astfel încât anul să înceapă la Echinoctiul de Primăvară, iar ziua să înceapă la răsăritul Soarelui. Atunci oamenii nu ar mai fi dependenti de rigiditatea arcurilor de ceasornic, iar noptile de iarnă nu ar mai avea multe ceasuri egale, ci acelasi număr de ceasuri ca si vara, dar mai lungi. Am intra în ritmurile naturii, dacă am renunta la ritmurile industriei. Timpul ar fi acelasi, dar perceptia noastră asupra lui s-ar schimba. În sfârsit, până si omul care nu stie nimic despre Einstein ar simti că timpul este ceva relativ, nu un sir mecanic de secunde, minute sau ore, ci mai ales o succesiune de trăiri determinate de o cauzalitate în care el însusi îsi pune amprenta creatoare. Viata nu ar mai fi un număr de ani, ci un minunat sir de experiente legate între ele. Oare ce guvern si-ar putea asuma responsabilitatea de a reda omului acea viată trăită în ritmul universului în care trăieste?
În loc să ne dăm întâlnire luni la ora 12, ne-am întâlni în ora Soarelui din Casa a X-a. Si poate că am alege ora după scopul întâlnirii, nu după ora la care avem timp în agendă. De ce ne grăbim mereu, după ceas, stresati că nu vom ajunge la timp, în timp ce toate astrele îsi urmează mersul, sigur si implacabil, si ajung mereu acolo unde stim că au de ajuns si la timpul potrivit? Universul nu se grăbeste, dar ajunge la tintă cu punctualitate.
(Adrian Mîndrută-Tănăsescu,
adim.astrele.ro )

Gând
Timpul este modalitatea naturii de a face ca să nu se întâmple toate deodată. (Woody Allen) [
Citatepedia]

Imagine

Exercitiu de inspiratie
Un eremit mâncă un an întreg doar o dată pe săptămână. După sacrificiu, ceru lui Dumnezeu să îi dezvăluie adevărata semnificatie a unor pasaje din Biblie. Nu auzi nici un răspuns.
"Câtă irosire de timp," îsi spuse. "Am renuntat la atâtea si Dumnezeu nici măcar nu a răspuns. Mai bine plec de aici si caut un călugăr care să cunoască semnificatia acelor versete."
În acea clipă apăru un înger.
"Cele douăsprezece luni de post nu ti-au folosit la altceva decât să te facă să te crezi mai bun decât ceilalti si Dumnezeu nu răspunde unei persoane vanitoase," spuse îngerul. "Dar când ai fost umil si ai căutat ajutorul celorlalti, Dumnezeu m-a trimis la tine!"
Si îngerul îi explică tot ce voia să stie.
(
Paulo Coelho)

Recomandare de carte
Mormântul lui Tutankhamon - adevărata poveste a blestemului mumiei (Gerald O Farrell)


Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an
Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!



Editor: Lucian Velea ( lucian.velea@lexica.ro )
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com )
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.