Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
Nu o dată m-am întrebat ce înseamnă să ai încredere în oameni si cum poti să stii sigur cui trebuie să o acorzi. După repetate esecuri, am înteles câteva lucruri care m-au ajutat să pun problema într-o ecuatie simplă si, din punctul meu de vedere, rezolvabilă.
Nu am încredere în oameni în general, însă am încredere că fiecare face ceea ce are de făcut (după cum îl ajută mintea si-l lasă sufletul), iar asa-zisele "trădări" nu reprezintă decât pârghii prin care destinele (sau lectiile de viată) îsi pun în miscare mecanismele. Eu nu pot vedea trecutul-în-prezent, cu atât mai putin trecutul-în-viitor, dar de fiecare dată când mi-a fost înselată încrederea mi s-a părut mai întelept să caut vina la mine. Dincolo de un anumit punct, încrederea nu mai este o chestiune de sinceritate, e bunăvointă si deschidere către ceva sau cineva, ci devine una de intuitie, de observare atentă, de discernământ si analiză judicioasă. Într-un cuvânt, este o probă de cunoastere de sine. Nu mărturisesti orice oricui, indiferent cât de simpatic ti s-ar părea acel om, indiferent chiar de frumusetea caracterului său. Pentru simplul fapt că s-ar putea să nu te înteleagă, fie pentru că nu-l interesează lucrurile despre care-i vorbesti, fie pentru că-i sunt străine de spirit. Orice cuvânt spus de către doi oameni clădeste poduri sau adânceste prăpăstii între ei. Orice cuvânt grăit este un bumerang care, întorcându-se la tine, îti poate aduce o solie de solidaritate sau poate să-ti frângă genunchii. Cuvântul rostit are aceeasi teribilă putere de a-ti aduce puteri si bogătii nesperate, dacă îl adresezi prietenilor adevărati, si de-a te ruina până la moarte, dacă îl risipesti în cele patru zări. La modul simplist, văd oamenii ca pe niste multimi matematice. Un element al personalitătii mele (o preocupare, o tendintă, un vis etc) poate să găsească corespondent într-o altă multime, cu care stabileste o relatie de afinitate. Dar nu toate "elementele" găsesc corespondent într-o singură multime. Atunci, mă "racordez" la alte multimi, pentru a stabili raporturile care-mi lipsesc si care mă ajută să mă împlinesc din toate punctele de vedere. Asa văzând lucrurile, consider că fiecare om mă cunoaste într-un mod aparte, unic, prin prisma legăturilor care ne unesc, însă nici un om nu mă poate cunoaste pe deplin.
(Silvia Velea,
silvia_gh2002@yahoo.com )

Gând
Logica este arta de a da gres cu încredere. (Joseph Wood Krutch)

Imagine

Copiii spun lucruri trăsnite
- De ce găina nu zboară ca celelalte păsări?
- Găina nu zboară pe sus ca celelalte păsări pentru că-i e frică să nu scape oul când îi vine ca să-l facă.

Recomandare de carte
Miez de suflet (Edward M. Hallowell)


Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an
Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!



Editor: Lucian Velea ( lucian.velea@lexica.ro )
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com )
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.