Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Calendar
31 martie 1933 - s-a născut Nichita Stănescu

Marele poet si eseist Nichita (Hristea) Stănescu a trăit între 1933-1983. Apartine structural poeziei moderniste sau neomodernismului românesc din anii 60-70. A obtinut numeroase premii pentru poezie, dintre care cel mai important este Premiul Herder (1975). Viata de boem, mereu ispitit de darurile lumii înconjurătoare, l-a costat scump: se stinge la numai 50 de ani. A lăsat un nume legendar si cărti importante în literatura postbelică: O viziune a sentimentelor, Dreptul la timp, 11 elegii, Alfa, Oul si sfera, Necuvintele, Un pământ numit România. Poetul mărturisea: "Prima barieră pe care am rupt-o a fost aceea a cuvintelor (întelegând că ele sunt materialul poeziei) făcându-mă să mă întorc de la poezia personală, strict legată de cuvinte, la o poezie din ce în ce mai impersonală, deci cu o adresă mai largă."

Gând
Poetul este un mincinos care spune întotdeauna adevărul. (
Jean Cocteau) [Citatepedia]

Imagine

Banc
- Uite ce scrie aici în ziar... în capitală, un om e lovit de o masină la fiecare jumătate de oră. Ce-or fi având cu bietul om?

Întrebare
De ce "prescurtare" e un cuvânt atât de lung?


Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an
Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!



Editor: Lucian Velea ( lucian.velea@lexica.ro )
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com )
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.