Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Editorial
Se spune că spiridusii din traditia celtică ascund vase pline cu aur undeva la capătul curcubeului, dar numai ei stiu secretul drumului până acolo. Prin aceasta, curcubeul este simbolul unei bogătii secrete la care pot ajunge doar cei initiati, cei care au cheia. Dar cine mai caută azi chei secrete, când fiecare are buzunarul doldora de chei: de la casă, de la masină, până si de la propria casetă cu scrisori din tinerete, ca să nu le citească familia... Avem în viata noastră atâtea chei care nu dezvăluie nimic, ci doar ascund, încât nu e de mirare că există o întreagă industrie a lacătelor si a broastelor, a fricii de hoti si de descoperirea secretelor noastre puse sub cheie. În aceste conditii, cheia secretului vietii nu ne mai încape în minte.
Există locuri unde oamenii nu îsi încuie usa noaptea, fiindcă nu se tem că li s-ar putea fura ceva cu adevărat pretios. Nici măcar viata lor nu li se pare că trebuie protejată în spatele unei usi încuiate, fiindcă ei stiu că ea este în mâinile lui Dumnezeu. Dar acolo unde oamenii au făcut din teamă si neîncredere reguli de conduită civică, fiecare se încuie noaptea si chiar ziua în casa lui, justificându-se prin asa-zisul realism si prin stirile de la televizor. Cheia nu mai este un simbol al descifrării misterului, ci un simbol al fricii si al sigurantei fată de propriile noastre temeri. Dar atunci, cine este cel încuiat si cine încuie, dacă nu chiar cei care o fac singuri? Nu, aici nu mai este vorba de usă, ci de sufletul fiecăruia: nu poti fi liber în sufletul tău atâta timp cât te ascunzi în spatele unei usi încuiate.
(Adrian Mîndrută-Tănăsescu,
adim.astrele.ro )

Gând
Succesul nu este cheia fericirii. Fericirea este cheia succesului. Dacă îti place ce faci, atunci vei avea succes. (Albert Schweitzer)

Imagine

Exercitiu de inspiratie
În Grecia antică, Socrate era foarte mult lăudat pentru întelepciunea lui. Într-o zi, marele filozof s-a întâlnit întâmplător cu un cunoscut care alerga spre el agitat si care i-a spus:
- Socrate, stii ce-am auzit tocmai acum despre unul dintre studentii tăi?
- Stai o clipă, îi replică Socrate. Înainte să-mi spui, as vrea să treci printr-un mic test. Se numeste Testul celor Trei.
- Trei??
- Asa este, a continuat Socrate. Înainte să-mi vorbesti despre studentul meu, să stăm putin si să testăm ce ai de gând să-mi spui. Primul test este cel al Adevărului. Esti absolut sigur că ceea ce vrei să-mi spui este adevărat?
- Nu, spuse omul. De fapt, doar am auzit despre el.
- E-n regulă, zise Socrate. Asadar, în realitate, tu nu stii dacă este adevărat sau nu. Acum să încercăm testul al doilea, testul Binelui. Ceea ce vrei să-mi spui despre studentul meu este ceva de bine?
- Nu, dimpotrivă...
- Deci, a continuat Socrate, vrei să-mi spui ceva rău despre el, cu toate că nu esti sigur că este adevărat?
Omul a dat din umeri, putin stanjenit.
Socrate a continuat:
- Totusi, mai poti trece testul, pentru că există a treia probă - filtrul Folosintei. Ceea ce vrei să-mi spui despre studentul meu îmi este de folos?
- Nu chiar...
- Ei bine, a conchis Socrate, dacă ceea ce vrei să-mi spui nu este nici adevărat, nici de bine, nici măcar de folos, atunci de ce să-mi mai spui?
Omul era învins si s-a rusinat.
Si astfel Socrate nu a aflat niciodată ca nevastă-sa îl însela cu studentul respectiv.

Recomandare de carte
Noi, particula si lumea (Basarab Nicolescu)


Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an
Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!



Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.