Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Jurnal columbian
Am sărbătorit pentru prima dată Pastele în Columbia, cu ouă "desenate" cu carioca de fiica mea (aici nu se vopsesc ouă), cu friptură de miel (ca să păstrăm si traditia românească) si cu tartă de mere (ca să luăm ceva si din obiceiurile olandeze). Fiica mea a retinut că "cioc-cioc" se face cu "Hristos a înviat" si a spart aproape toate ouăle. Nu m-am agitat să fac curătenie "mare" si nici diferite feluri de prăjituri, pentru că mi-am "învătat" lectia odată cu primele sărbători de Pasti petrecute în Olanda: a "trebuit" să fac curătenie (vecinii se întrebau dacă la noi în casă e chiar asa mizerie, încât avem nevoie de o "curătenie generală", fiindcă în Olanda e normal să-ti întreti casa curată), am vopsit ouă si am făcut trei feluri de prăjituri speciale de Pasti, chiar dacă sotul meu îmi spusese că nu o să avem oaspeti. Mi-am făcut o poză cu "masa plină" si apoi am stat frumos în pat, gripată, în timp ce sotul meu a mers la biserică si la întâlnirea cu familia. Aici, în Columbia, familia se reuneste joia si vinerea din Săptămâna Mare, care sunt de altfel zile libere. În Duminica Pastilor, la biserică, nu au fost mai multi oameni ca de obicei, iar cei care au fost, nu aveau haine noi (eu am tinut ca fiecare dintre noi să aibă ceva nou în vestimentatie). În astfel de momente întelegi în ce măsură suntem rezultatul culturii în care am crescut, cât de multe obiceiuri ne-am facut, mai ales cu ocazia sărbătorilor, pe care le-am preluat fără a căuta să le cunoastem semnificatia. Dar, mai ales, cât de puternic ne influentează perceptia asupra unui astfel de eveniment. Cu toate astea, chiar dacă de câtiva ani sărbătoresc Pastile după diferite traditii, fără să vreau simt că ceva îmi lipseste: pâinea si vinul pe care noi, în Transilvania, le numim "pasti".
(Corina Suciu,
corina_64@hotmail.com )

Gând
Un obicei este ceva ce poti face fără să gândesti - de aceea ce-i mai multi dintre noi avem atât de multe. (Frank A. Clark)

Imagine

Calendar
25 aprilie 1940 - s-a născut Al Pacino

Considerat unul dintre cei mai talentati actori din istoria cinematografiei, Alfredo James Pacino s-a născut în New York, într-o familie de origine italiană. Actoria i-a plăcut încă din copilărie, fiind o pasiune pe care a urmat-o până a dus-o la măiestrie. A obtinut numeroase premii prestigioase, inclusiv premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru rolul din filmul "Parfum de femeie". A jucat în multe filme memorabile, printre care "Nasul", "Pact cu diavolul" si "The Insider". A refuzat roluri în filme mari, cum ar fi Han Solo din "Războiul Stelelor".

Recomandare de carte
La răscruce de vânturi (Emily Bronte) [BookBlog]


Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an
Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
raspandacul.lexica.ro.