Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0349/14.06.2006 | ISSN 1842-2195

Editorial
Chiar si în cel mai strict sistem de referintă există o relativitate. Mintea logică tinde să descopere sisteme de referintă cât mai stricte, cât mai comode, fiindcă nu îi mai dau nimic de făcut în plus. Odată ce regulile sunt stabilite, totul li se conformează si nu mai încap interpretări sau creativitate, este ca un program de computer neinteractiv. Si mintea nu este de condamnat pentru asta, fiindcă, de fapt, această tendintă este progresistă. Nu mă refer la tendinta de stabilire a unor reguli rigide, ci la tendinta de a deveni inutil. Pare socant, cum adică să devii intuil si să mai si vrei asta? Adică, dacă esti zugrav, să zicem, si brusc lumea nu mai are nevoie de tine si nu-ti mai dă de lucru, asta e ceva progresist? Ei bine, da. Înseamnă că esti liber să treci la altceva, că ti-ai făcut datoria si misiunea ta ca zugrav s-a încheiat. Când nimeni nu mai are nevoie de ceea ce faci, înseamnă că ai făcut bine ce ai făcut sau poate nu tu singur, ci breasla ta a ajuns în lume să îsi încheie misiunea. E greu de acceptat asta când trăiesti viata din perspectiva strict personală, egoistă. Dar fiecare om trăieste într-o lume în care are un rol de jucat si un sens în viată. La nivel individual, fiecare are un plan de realizat, o lectie sau o misiune de parcurs, ca manifestare strict individuală si particulară. La nivel social, fiecare are de jucat un rol în cadrul unui plan mai amplu, general. Dacă mintea ta are ochelari de cal si nu vede decât interesul personal, atunci îti va fi greu să vezi ce ai de făcut la nivel larg si cel mai probabil te vei simti nefericit si neîmplinit. Multi îsi caută locul unde se vor simti si vor trăi mai bine. Dar trebuie să-ti găsesti locul si rolul în care poti să îti realizezi planul tău de integrare în lumea actuală.
(Adrian Mîndrută-Tănăsescu,
adim.astrele.ro )

Gând
Progresul nu înseamnă ameliorarea a ceea ce a fost, ci mersul înainte către ceea ce va fi. (H.D. Djibran) [
Citatepedia]

Imagine

Exercitiu de inspiratie
Maestrul spuse: "Când simtim că a venit momentul schimbării, începem - inconstient - să derulăm filmul de la capăt, pentru a revedea fiecare înfrângere suferită până atunci. Si, cu sigurantă, cu cât crestem, numărul momentelor dificile creste. Dar, în acelasi timp, experienta ne dă actiunile cele mai bune pentru a depăsi acele înfrângeri, si pentru a găsi calea care ne permite să mergem înainte. Trebuie să derulăm si al doilea film din arhiva noastră mentală. Dacă privim doar pelicula înfrângerilor noastre, rămânem paralizati. Dacă privim doar pe cel al succeselor, sfârsim prin a crede că suntem mai întelepti decât suntem în realitate. Avem nevoie de ambele benzi."
(
Paulo Coelho)

Banc
Popescu are, de ani întregi, prostul obicei de a se sprijini cu mâna de perete în momentul în care vrea să se ridice din pat. Cu timpul, pe perete s-a făcut o pată urâtă, care strică aspectul dormitorului.
Vine si vremea zugrăvitului. Popeasca îl conduce pe zugrav, un bărbat mai în vârstă, prin toate încăperile apartamentului. În cele din urmă, îi spune:
- Veniti acum în dormitor, să vă arăt unde pune sotul meu mâna în fiecare dimineată, când se trezeste...
Speriat, mesterul spune:
- Multumesc frumos, dar as prefera mai degrabă un păhărel de tuică...

Recomandare de carte
Frumosii nebuni ai marilor orase (Fănus Neagu)


Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an
Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!



Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.