Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0357/26.06.2006 | ISSN 1842-2195

Editorial
În teorie, mai toată lumea este de acord cât de importantă este cultura pentru viata unui om. Practica ne omoară. Când trebuie să alegi ce vei face, "important" este prea abstract pentru a cântări semnificativ în balanta decizională a majoritătii oamenilor. Cuvântul cu greutate este "atractiv" (în sens larg - este "atractiv" să câstig niste bani, măcar ca să nu mor de foame). Oamenii elevati vor obiecta că acest sistem de decizie, bazat pe atractie, este primitiv. Poate au dreptate, însă nu contează. Oamenii sunt asa cum sunt, cel putin în acest moment al istoriei. În loc să ne împărtim în straturi culturale, în care cei de sus privesc cu compasiune către cei de jos, iar cei de jos privesc cam năuci, cu detasare, către vorbele firoscoase ale celor de sus, nu ar fi oare mai bine să punem lucrurile pe o traiectorie care functionează în sensul dorit? Adică să facem cultura atractivă. Cine spune că o dezbatere culturală trebuie să aibă o atmosferă de priveghi? Cine spune că o oră de curs trebuie să fie linistită si serioasă? Cine spune că trebuie să fii sofisticat pentru a fi cult? Oamenii au în ei dorinta de cultură. De aceea folclorul a apărut în vremea când nu erau scoliti. Cultura trebuie însă înteleasă, în trepte si într-un mod plăcut. De aceea Coelho are atât de mult succes, iar Einstein e iubit de toti cei care i-au citit cărtile scrise pentru marele public. Oamenii acestia stiu să transmită ceea ce stiu. Un om cu adevărat elevat nu este cel care reuseste să te uimească cu mintea sa sofisticată, ci cel care reuseste să dăruiască ceea ce stie, să se dăruiască pe sine, cu bucurie sinceră si vie, cât mai multor oameni.
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )

Gând
Cultura e o formă de viată prin care o colectivitate umană îsi exprimă forta creatoare. (
Marin Preda) [Citatepedia]

Imagine

Interesant
Purpura este o culoare rosie-violacee, descoperită de fenicieni, pe la anul 1500 î.H.. Se extrăgea din anumite moluste marine si avea diferite nuante. Culoarea nuantată spre rosu se numea purpură de Tir (sau grecească) si era cea mai căutată. Nuanta violacee se numea purpură de Tarent, iar cea albăstruie era denumită purpură de Bizant. Purpura a fost folosită la colorarea stofelor (foarte apreciate), a marilor codice si, mai rar, la prepararea cernelii. Simboliza puterea politică, militară sau ecleziastică si luxul extravagant.

Banc
- John, adu-mi, te rog, un pahar cu apă.
- Da, Sir, imediat.
- John, încă un pahar cu apă, te rog.
- Imediat, Sir.
- John, încă un pahar cu apă, mai repede.
- Poftiti, Sir. Nu vă supărati, la ce vă trebuie atâta apă, Sir?
- Nu vezi că arde biblioteca?

Stiati că...
...o vioară fabricată de Guarneri del Gesu în 1742 si care i-a apartinut lui Yehudi Menuhin a fost vândută unui colectionar anonim în Elvetia, pe 29 octombrie 1999, pentru aproximativ 1,25 milioane de dolari?


Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an
Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!



Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.