Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0363/04.07.2006 | ISSN 1842-2195

Jurnal columbian
Sotul meu a remarcat într-o zi: "parcă pe oameni nu-i interesează să-si conducă masina, ci să se expună". Eu eram atentă la soferul masinii din fată, care conducea linistit pe mijlocul drumului, fără grabă, si-i urmăream miscările mâinii în care tinea o tigară. Auzind remarca sotului meu, peste imaginea din fata ochilor s-a suprapus o alta, veche de peste cinci ani. Eram într-o benzinărie de la granita Austriei cu Germania, călătoream spre tară, după o perioadă mai lungă petrecută în Olanda. Doar privind la felul în care un sofer a iesit dintr-o masină alăturată, felul în care a privit în jur de parcă ar fi spus "Ăsta sunt eu si asta e masina mea!", m-a făcut să spun "trebuie că e român". Si atunci am realizat că uitasem de tot de atitudinea "macho", de felul în care unii oameni înteleg să "pozeze" parcă în permanentă, să-si expună "bunurile" (masina, ceasul, mobilul, poate chiar nevasta sau câinele). În Columbia, nu am însă cum să uit că "haina face pe om", că există o permanentă presiune socială de a fi la fel, dacă nu mai bun decât vecinul, la capitolul masină, casă (si casă de vacantă), tehnologie de ultimă oră, excursii făcute si locuri "celebre" bifate ca văzute. Putini sunt cei care au curajul de a "iesi" din acest cerc vicios, acordându-si astfel sansa de a se si bucura de viată.
(Corina Suciu,
corina_64@hotmail.com )

Gând
Orgoliul nu e decât o varietate a egoismului. (H. Taine)

Imagine

Exercitiu de inspiratie
Un maestru avea sute de discipoli. Toti se rugau la momentul cuvenit - cu exceptia unuia care era un betiv. În ziua în care trăgea să moară, maestrul îl chemă pe discipolul "betiv" lângă el si îi încredintă toate secretele sale oculte. Ceilalti discipoli se revoltară:
- E o rusine! Am sacrificat totul pentru un maestru care nu este în stare să înteleagă calitătile noastre.
- A trebuit să încredintez toate secretele omului pe care-l cunosteam cel mai bine. Cei care par virtuosi deseori îsi ascund vanitatea, orgoliul si intoleranta. Astfel, am ales unicul discipol cărui îi puteam vedea defectele: băutorul.
(
Paulo Coelho)

Banc
Întrebare la Radio Erevan:
- Este adevărat că în SUA fiecare cetătean are masină?
- Da, dar în schimb la noi fiecare are un loc de parcare.

Recomandare de carte
Fantoma de la Operă (Gaston Leroux)


Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an
Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!



Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.