Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0364/05.07.2006 | ISSN 1842-2195

Editorial
"De unde vine apa asta?" se întreabă autoritătile si dau din colt în colt, fiecare cu altă explicatie, alt răspuns, alti vinovati. Oamenii au nevoie de explicatii logice, fiindcă numai asa îsi pot stabili responsabilitătile si rezolvările, de când institutiile si-au luat pe umeri rezolvarea unor probleme generale ale societătii. Cu sigurantă, orice alte explicatii, dacă nu sunt logice, nu au sanse să fie luate în considerare si astfel problema persistă. Ei se străduiesc fie să dea vina pe ceva care nu poate fi controlat, fie pe cineva care poate ar fi putut să ia măsuri, dar nu le-a luat. În ambele cazuri, problema rămâne nerezolvată. Aceasta este doar o scenă din marele spectacol al lipsei de putere a societătii umane în fata imensei puteri a naturii. Iar natura nu loveste la nimereală, chiar dacă noi nu stim de ce ar lovi undeva. Natura loveste acolo unde există cauze si conditii pentru asta. Problema oamenilor este că toată stiinta oficială si toate institutiile cu miliarde la buget nu sunt capabile să înteleagă ce se petrece si să facă fată situatiei. Probabil e foarte greu de acceptat asa ceva, fiindcă dacă s-ar accepta acest lucru, atunci ar rezulta câteva consecinte greu de înghitit de către fanii puterii tehnologice si de către cei care vor să depindă de institutiile statului si de puterea stiintei si tehnologiei, si anume: puterea tehnologiei actuale de a face fată dezastrelor naturale este limitată; puterea de a interveni eficient a institutiilor administrative este subminată de propria lor lipsă de organizare si de orizont; oamenii ar trebui să învete că viata lor nu depinde de institutii si să-si asume răspunderea pentru propriile lor decizii necugetate - cum ar fi să-si ridice case în zone inundabile, să defriseze pădurile sau să accepte tacit ca altii să facă asta, să se cramponeze de ajutorul de la stat atunci când viata lor are nevoie de o înnoire radicală; nici măcar Dumnezeu nu este vinovat de ceea ce se întâmplă, dar fiecare suflet are acum un prilej să îsi vadă viata într-o lumină nouă.
(Adrian Mîndrută-Tănăsescu,
adim.astrele.ro )

Gând
Nu totdeauna apa este contemporană cu setea. (Vasile Ghica)

Imagine

Site
Mattie Online

Mattie Stepanek a dăruit lumii un mesaj de pace si iubire. A murit înainte de a împlini 14 ani, în iunie 2004, răpus de aceeasi boală care l-a tinut prizonier toată viata. A fost un ambasador al umanitătii, întelept peste măsura anilor săi. Dacă e adevărat că există îngeri pe acest pământ, Mattie a fost unul dintre ei, si dacă vi se pare că sunteti deprimat sau dezamăgit de viată, ori dacă pur si simplu vreti să vă umpleti inima de iubire, cititi "Heartsongs". E ceea ce Mattie si-ar fi dorit pentru fiecare dintre noi, să ne ascultăm cântecul inimii.
(Corina Suciu)

Banc
- Sir?
- Da, John, ce este?
- Sir, din cauza inundatiilor, Tamisa a ajuns pe stradă...
- John, nu mă mai plictisi...
John revine după 5 minute:
- Sir?
- Da, John, ce mai este?
- Sir, Tamisa a ajuns în grădină...
- John, nu mă mai deranja...
John, după alte 5 minute, strigă de după usă:
- Sir?
- John, ti-am spus să nu mă mai deranjezi! Ce mai e?!
- Sir - si deschide larg usa - Tamisa...

Recomandare de carte
Mănăstirea Northanger (Jane Austen)


Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an
Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!



Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.