Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0379/26.07.2006 | ISSN 1842-2195

Editorial
Tristetea este o formă de mânie disimulată, spun unii. Dar eu cred că tristetea ta este mai ales o formă de exprimare a unei anumite inconstiente fată de ceea ce se întâmplă cu tine si fată de ceea ce ai de făcut. Este un semnal că ai ajuns la un moment în care trebuie să redescoperi bucuria vietii, chiar dacă esti nemultumit de situatie, si de aceea tristetea este usor de înlocuit cu bucuria când întelegi cauza ei. Dacă, prin absurd, ai fi bucuros că esti într-un moment critic - lucru posibil dacă stii să bravezi -, probabil ar fi mai greu să realizezi ce anume te-a adus acolo si cum să nu mai ajungi în aceeași situatie. De fapt, orice moment dificil este doar un punct de unde poti relua ascensiunea ta, calea spre ceea ce simti că ai de făcut.
Eu cred că orice moment este oarecum trist dacă nu putem găsi în el bucurie si nu putem s-o exprimăm. Când mergem la muncă, la întâlniri de afaceri, la slujba de la biserică sau în alte împrejurări conventionale, unde stim că trebuie să fim seriosi sau măcar să părem astfel, deja suntem tristi. Este nemultumirea noastră inconstientă, subtilă, pentru faptul că facem lucruri formale, fără să simtim că ele ne-ar aduce acea energie pe care o asteptăm de la viată. Si totusi, permanent avem la îndemână optiunea bucuriei. Nimic nu ne obligă să arborăm o mină îngândurată, sobră sau serioasă, atunci când simtim bucuria vietii pe care o trăim. Iar dacă nu simtim bucuria, atunci este limpede că ar trebui să ne gândim la o schimbare în viata noastră. A simti bucuria nu înseamnă să sărim în sus chiuind, ci măcar să putem zâmbi, să simtim farmecul si să primim deschis frumusetea si energia lucrurilor cu care ne întâlnim. Natura este uimitoare în acest sens, fiindcă are o frumusete si o energie care nu ne poate lăsa indiferenti. Dar ca să trăim cu adevărat, putem găsi sursele acestor lucruri si în viata noastră de zi cu zi. Doar să deschidem ochii spre ele.
(Adrian Mîndrută-Tănăsescu,
adim.astrele.ro )

Gând
Tristetea este doar un zid între două grădini. (Kahlil Gibran)

Imagine

Calendar
26 iulie 1875 - s-a născut Carl Gustav Jung

Psihiatru si psiholog elvetian, Jung a trăit între anii 1875-1961. A fost unul dintre întemeietorii psihologiei abisale. I-a fost discipol si colaborator lui Freud, dar dezamăgit de aspectul instinctual al ideilor acestuia, a înfiintat o nouă scoală de psihologie analitică. Cea mai importantă contributie a sa este teoria despre inconstientul colectiv generator de arhetipuri, care l-a condus la explorarea universului viselor, miturilor, basmelor, doctrinelor ezoterice, alchimiei etc.

Banc
Gigi merge cu vaporasul în Oceanul Pacific, în vacantă. Vaporasul se scufundă si scapă doar Gigi si Pamela Anderson, naufragiati pe o insulă pustie. Îsi fac colibe, se acomodează unul cu altul. Era o singură problemă: pe măsură ce trecea timpul, Gigi era tot mai trist. Pamela încerca să-l învioreze, dar nu reusea.
După un an, Gigi era într-o stare deplorabilă. Într-o zi, o ia pe Pamela de mână si o duce într-un loc umbrit.
- Pamela, dezbracă-te!
- Gigi, scumpule, de ce n-ai spus asa de la început, mi se părea ciudat că m-ai adus aici.
Se dezbrăcară amândoi.
- Pamela, îmbracă hainele mele!
Se îmbracă Pamela cu hainele lui Gigi, după care Gigi îi spune:
- Măi, Costele, nu că mă laud, dar stii tu cu cine am trăit eu în ultimul an?

Recomandare de carte
Ghidul nesimtitului (Radu Paraschivescu)


Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an
Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!



Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.