Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0383/01.08.2006 | ISSN 1842-2195

Răspândacul
Comentează
Discută pe forum
Citeste stiri
Acum un an

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Cărti preferate
Filme preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Jurnal columbian
În încercarea noastră de a iesi din Bogota, am nimerit în partea de sud a orasului, zona celor săraci. Nu stiu dacă pot să o descriu, pentru mine parcă totul a fost colorat în cenusiu, dar în mod impresionant. Fetele oamenilor erau mai deschise si mai zâmbitoare decât ale celor extrem de eleganti din cartierele "bune" ale orasului. Lăsau impresia că apartin toti unei comunităti, oamenii stăteau la o bere, la o poveste, copiii se jucau prin praf, erau mai "umani" decât cei din cartierele selecte. De ce credem că hainele bune, casele curate si masinile luxoase ne-ar face mai umani sau mai civilizati? În mod straniu, m-a afectat mult "vizita" neplanificată în cartierul de sud. Poate fiindcă încerc să ignor aceea parte a societătii din Bogota, poate pentru că mă sperie, m-as simti pierdută acolo, sau poate mă tem că nu as putea găsi o modalitate de a mă apropia de oamenii care trăiesc altfel decât mine. Suntem toti oameni, îmi spun cu inima, dar mintea mea, mult mai lucidă, îmi aminteste despre realitătile unei societăti în care oamenii apartin încă unor straturi sociale bine definite. Sudul orasului e "strato 1-2", iar Nordul (unde locuim noi) e "strato 5-6". De aici si telenovelele despre iubiri "interzise".
(Corina Suciu,
corina_64@hotmail.com )

Gând
Important nu este sângele albastru, originea socială sau câte clase ai. Important este ce faci în viată. (Millard Fuller)

Imagine

Calendar
1 august 1819 - s-a născut Herman Melville

Scriitorul american Herman Melville a trăit între 1819-1891. Este cunoscut mai ales datorită romanului "Moby Dick", care a făcut înconjurul lumii. Interesant este că succesul a apărut după moartea autorului, recunoscându-i-se calitătile literare care i-au asigurat o popularitate crescândă ca una din creatiile cele mai importante ale literaturii universale. După acest roman s-au realizat mai multe ecranizări cinematografice.

Banc
Se făcea un sondaj de opinie cu privire la relatiile conjugale si modul de a le privi în diverse pături sociale. Prima dată este întrebat un muncitor:
- Cum credeti că e mai bine, să ai nevastă sau amantă?
- Păi, dom'le, io zic că e mai bine să ai nevastă.
- De ce?
- Esti mai împăcat să stii că te-ai însurat după lege, că nu trăiesti în păcat si au si copilasii doi părinti, cum se cuvine.
Urmează un intelectual, aceeasi întrebare:
- Părerea mea este că e mai bine să ai amantă, pentru că e relativ mai civilizat: când unul se plictiseste, pleacă pur si simplu, fără formalităti, divort, tribunale etc. Si-apoi mai e si acel savuros sentiment de clandestinitate...
Se ajunge la un programator:
- Fără îndoială, cel mai bine este să ai si nevastă, si amantă. Acum, de exemplu, nevasta stie că sunt la amantă, amanta stie că sunt la nevastă, iar eu stau linistit la calculator...

Recomandare de carte
Faust (Johann Wolfgang von Goethe) [BookBlog]


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.