Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0386/04.08.2006 | ISSN 1842-2195

Răspândacul
Comentează
Discută pe forum
Citeste stiri
Acum un an

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Cărti preferate
Filme preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Publicistică
Românii au fost popor de ciobani si, dacă voieste cineva o dovadă anatomică despre aceasta, care să se potrivească pe deplin cu teoria lui Darwin, n-are decât să se uite la picioarele si la mânile lui. El are mâini si picioare mici, pe când natiile cari muncesc mult au mâini mari si picioare mari.
De acolo multele tipuri frumoase ce se găsesc în părtile unde ai nostri n-au avut amestec cu nimenea, de-acolo cumintia românului, care ca cioban au avut multă vreme ca să se ocupe cu sine însusi, de acolo limba spornică si plină de figuri, de acolo simtimântul adânc pentru frumusetile naturii, prietenia lui cu codrul, cu calul frumos, cu turmele bogate, de acolo povesti, cântece, legende, c-un cuvânt de acolo un popor plin de originalitate si de-o feciorească putere formată prin o muncă plăcută, fără trudă, de acolo însă si nepăsarea lui pentru forme de civilizatie care nu i se lipesc de suflet si n-au răsărit din inima lui.
Poporul nostru a rămas nepăsător la reformele grecesti, rusesti, frantuzesti, si nu-si dă nici azi bucuros copiii la scoală, pentru că simte ce soi de scoli avem.
Ci înainte acest sentiment de sănătoasă barbarie era predomnitor.
Radu Vodă cel Mare adusese în tară pe sf. Nifon patriarhul, ca să ne puie la cale. Se-ntreba si el ce-o mai fi si civilizatia si voia s-o vadă cu ochii. Dar sfântul, venind, începu să dea sfătuiri pentru schimbarea legilor si obiceiurilor, pentru introducerea paragrafelor s.a., încât Vodă-i zise într-o zi; "Ia slăbeste-ne, popo, că ne strici obiceiele". Sfânt, nesfânt, vedea el pe cine nu-l văzuse de nu pleca în tara cui l-au fost avut!
Acesta-i sentimentul oricărui popor sănătos căruia-i propui să-i altoiesti ramuri străine pe când el e dispus a-si produce ramurile sale proprii si frunzele sale proprii încet si în mod firesc.
(Mihai Eminescu, 11 decembrie 1877)

Gând
Contrariul unui popor civilizat este un popor creator. (
Albert Camus)

Imagine

Site
Ropedia

Sunt multe locuri frumoase în România, obiective turistice, rezervatii naturale etc. Dar dacă nu stii nimic despre existenta lor, cum să ajungi să le vizitezi? Sub genericul "redescoperiti România", acest proiect tocmai asta îsi propune: să pună la dispozitia celor interesati informatiile necesare. Este practic o enciclopedie a României turistice si chiar mai mult decât atât. Iar realizarea este demnă de toată stima.
(Lucian Velea)

Banc
Câtiva vamesi sunt întrebati:
- Cât timp trebuie să lucrati, ca să vă cumpărati BMW?
Ucraineanul:
- 5-6 luni...
Ungurul:
- 2-3 luni...
Românul:
- Un an si jumătate... BMW e totusi o companie foarte mare...

Întrebare
De ce pizza se livrează în cutii pătrate?


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.