Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0387/07.08.2006 | ISSN 1842-2195

Răspândacul
Comentează
Discută pe forum
Citeste stiri
Acum un an

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Cărti preferate
Filme preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
Citesti o carte. Vezi literele asternute pe hârtie. Sunt dealuri microscopice, presărate pe câmpia de celuloză. Ori, dacă tipăritura e de bună calitate, sunt prinse în foaie precum niste gângănii într-un cristal natural. Oricum ar fi, aceste semne au anumite forme care sunt purtătoare de informatie. Dacă discutăm, de pildă, de un CD, este vorba de alte "semne", mult mai mici si mai simple, inscriptionate si citite cu laser, dar tot forma acestora este cea care dă informatia. Chiar si în cazul unor transmisiuni electronice, tot forma este responsabilă pentru informatie, numai că este la nivel electronic, mult sub nivelul de perceptie al simturilor noastre. Despre o suprafată de o singură culoare, "perfect" plană, putem spune ce culoare are, ne pune la dispozitie această informatie. Însă asta se întâmplă deoarece la un anumit nivel, imperceptibil nouă, particulele au o anumită formă, care prin impactul cu lumina, conduc la respectiva culoare.
În esentă, informatia este forma materiei. Dacă am putea exista într-un vid absolut, nu am sesiza nicio informatie. Poate doar aceea că acolo nu există materie, adică nu există nicio formă. Este o informatie despre lipsa oricărei forme, deci tot relativ la materie.
Nu întotdeauna "continutul" este cel mai important, cum ar spune unii. Ar trebui să acordăm aceeasi atentie si formei, asa superficială cum pare ea. Ce e valoros nu trebuie prejudecat după reguli simpliste.
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )

Gând
Forma poate fi mai importantă decât substanta. Un sloi de gheată poate avea rol de lentilă si să aprindă focul. (George Iles)

Imagine

Concurs
Citatepedia

S-au depăsit 11000 de citate, dar asta nu înseamnă că Citatepedia are de gând să se oprească aici. Chiar din contră, vine cu un stimulent pentru a te încuraja să participi: un concurs. Poti câstiga o licentă a dictionarului român-englez englez-român Lexica Pro, în valoare de 75 lei noi. Si pentru a-i anunta si pe prietenii tăi, nu este doar un premiu, ci 5!
Pentru a intra în concurs, trebuie să adaugi cel putin 20 de citate noi si interesante la Citatepedia si, după aceea, să anunti că doresti să fii înscris în concurs. Nu e greu, sigur ai cel putin o carte care ti-a plăcut, din care poti extrage fraze inteligente. Si tine cont: cu cât adaugi mai multe, cu atât ai mai multe sanse să fii printre câstigători. Linia de sosire este 31 august.

Banc
La înmormântarea unui mare medic cardiolog, toti fostii lui pacienti depun pe proaspătul mormânt o imensă coroană din trandafiri rosii sângerii, în formă de inimă. Plânsete, bocete...
Doar un domn tot mustăcea poznas. Cineva indignat i se adresează:
- Domnule, ce motiv ai de tot râzi tocmai acum?!
- Si eu sunt doctor, mă gândeam la înmormântarea mea...
- Nu înteleg, ce e amuzant în asta?!
- Eu sunt ginecolog...

Stiati că...
...de pe Lună cerul se vede negru pentru că Luna nu are atmosferă care să împrăstie lumina?


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.