Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0389/09.08.2006 | ISSN 1842-2195

Răspândacul
Comentează
Discută pe forum
Citeste stiri
Acum un an

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Cărti preferate
Filme preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
Porumbelul si vulturul, două păsări simbolice, prima pentru pace si inocentă, a doua pentru aspiratiile către înăltimi, amintindu-ne cât de departe ne poate purta teama fată de ceea ce dorim cu adevărat să fie viata. Păsările par să-si fi pierdut orice semnificatie tainică, sunt doar potentiale purtătoare de gripă aviară, astfel încât societatea le-a acordat un simbol al fricii generalizate.
Mult prea multe institutii de azi sunt fondate pe teamă, pe nevoia de securitate, de evitare a marilor pericole si catastrofe, chiar dacă ele nu se întâmplă niciodată. Dar fiindcă sunt posibile, s-a înfiintat o întreagă industrie a asigurărilor, sisteme financiare complicate pentru reducerea sau recuperarea pagubelor neprevăzute, institutii de apărare, protectie si pază, care nu fac altceva decât sa ne dea siguranta că putem controla natura sau situatiile vietii. Este o iluzie alimentată cu multi bani si multă teamă, din care câstigă permanent cei care o administrează, iar uneori, sporadic, oarecum aleator, si câte unii dintre cei care investesc în ea.
În același timp, alte ramuri ale industriei amplifică poluarea, chimizarea alimentelor, starea de teamă, înarmarea populatiei si sentimentul ei de neputintă în fata neprevăzutului, fiindcă atunci se vând mai bine produsele menite să dea omului senzatia că a scăpat de teamă. După cum se vede, faptul că ai ucis un hot care ti-a spart casa nu te eliberează deloc de teamă. Ai reusit doar să ucizi un om si să-ti aperi pe moment bunurile adunate, poate si viata ta, ca să o poti continua mai departe chinuit de consecintele faptei tale. Cui foloseste asta?
Societatea trebuie să revină la logica firească a lucrurilor, în care teama este doar intrus, o emotie si o atitudine care nu-i ajută decât pe cei care se hrănesc din ea, si nici măcar pe ei cu adevărat. Pacea vietii si aspiratiile înalte ale omului ar trebui să fie lucrurile care să dea tonul măsurilor sociale, si nu bugetul sau lupta pentru putere.
(Adrian Mîndrută-Tănăsescu,
adim.astrele.ro )

Gând
Teama este gândul inferioritătii recunoscute. (Elbert Hubbard) [
Citatepedia]

Imagine

Exercitiu de inspiratie
O scoică a văzut o perlă căzută pe fundul oceanului. După mari eforturi, ea a reusit să apuce perla si a asezat-o lângă ea, pe o frunză. Stia că oamenii caută perle, asa că s-a gândit:
- Această perlă îi va tenta. O vor lua, iar pe mine mă vor lăsa în pace.
Când a apărut primul căutător de perle, ochii acestuia erau conditionati să caute scoici, nu perle stând pe frunze. De aceea el a apucat scoica, care întâmplător nu avea înăuntru nicio perlă, si a lăsat perla să cadă din nou pe fundul oceanului.
(Anthony de Mello)

Banc
La ora de zoologie:
- Bulă, cum se cheamă animalul de care si leului îi e frică?
- Leoaică, doamnă profesoară.

Recomandare de carte
Codul bunelor maniere astăzi (Aurelia Marinescu)


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.