Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0391/11.08.2006 | ISSN 1842-2195

Răspândacul
Comentează
Discută pe forum
Citeste stiri
Acum un an

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Cărti preferate
Filme preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
De câte ori ati auzit fraza asta: "Fir-ar să fie, mi-am luat abonament pe autobuz si nu m-a controlat nimeni!"? De ce avem nevoie să fim controlati si pedepsiti ca să ne supunem unor reguli? Dacă invoci constiinta, nu rezolvi mare lucru. Regulile sunt făcute de oameni, corespund unor anumite perioade de timp si întâmpini reticentă în aplicarea lor, mai ales când îti afectează confortul imediat. În schimb, dacă sunt în beneficiul tău, nu mai contenesti cu punerea lor în practică. Oportunismul îsi spune pe deplin cuvântul. De multe ori am simtit o mică satisfactie când încălcam o regulă. Simteam teama, dar adrenalina îmi dădea curajul actiunii. Cred că o făceam în primul rând ca pe o abatere de la perfectionismul care mă domina si ca să-mi mai tai nitel din mândrie. Îmi fortam limitele, voiam să văd dacă sunt capabilă să-mi înving frica si implicit pe mine.
Dar ce haos ar fi fără nicio regulă, fără nicio autoritate. Si ca s-o impui, o faci prin constrângere. Totul devine cât mai civilizat, mai potolit, mai lipsit de imprevizibil. Ne civilizăm prin constrângeri, restrictionăm comportamentele impulsive, cosmetizăm sentimentele. Oare ce vom deveni cu atâtea retusuri? Unde o duce atâta civilizare?
(Adriana Udres,
audres@aisb.ro )

Gând
Învătătura din constrângere nu e făcută să rămână, dar cea care pătrunde în suflet prin dragoste si bunăvointă, aceea rămâne acolo pentru totdeauna. (Sfântul Ioan Gură de Aur)

Imagine

Interesant
Flăcăruile albastre spectrale, care dansează uneori pe suprafata iazurilor si mlastinilor în noptile linistite întunecate, sunt produse de bacterii. Denumite metanogene, ele trăiesc îngropate în mâlul subacvatic si produc bule de gaz metan inflamabil. Când se ridică la suprafată pot lua foc. Straniile flăcărui dau o lumină extrem de slabă si sunt stinse de cea mai mică adiere, deseori dispărând dintr-un loc pentru a reapărea în altul. În trecut, flăcăruile erau socotite un semn rău, dar cine vede acest fenomen este de fapt un om norocos, pentru că este unul dintre cele mai rare spectacole naturale.

Banc
Un politist prinde un individ beat turtă care încearcă să se urce la volanul masinii sale:
- Chiar intentionezi să sofezi în halul ăsta?
- N-am de ales. Nu vezi că nu-s în stare s-o iau pe jos?

Întrebare
Poti să plângi sub apă?


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.