Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0395/17.08.2006 | ISSN 1842-2195

Răspândacul
Comentează
Discută pe forum
Citeste stiri
Acum un an

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Cărti preferate
Filme preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
Cred că nimeni nu are cu adevărat putere asupra noastră, decât în măsura în care noi le-o acordăm. Nici noi nu avem vreo putere asupra altora, decât dacă ne lasă să o exercităm. Chiar si în dragoste, cel "care stă tolănit în trăsurica chinezească" este acela care are o influentă mai mare. Puterea este ceva foarte insidios, persuasiv si subtil, putând îmbrăca aspecte de la cele mai gingase până la cele mai înspăimântătoare. Si, indiferent de unde ne vine, mediu, educatie, cultură, ereditate (scot din discutie "factorul" Dumnezeu, fiindcă asta este o chestiune de credintă si nu poate fi argumentată rational; e imposibil de sustinut atât dovada negativă, cât si cea pozitivă), nu se poate să nu recunoastem în experientele vietii că cineva pare să ne joace feste, mai ales atunci când credem că detinem controlul si am înteles precis mecanismul ei.
Mă refer, desigur, la puterea care vizează lumea interioară. La puterea pe care Hristos nu i-o recunoaste lui Pilat decât în conditiile în care a primit-o de la Dumnezeu ("Nu ai avea nicio putere asupra Mea, dacă ea nu ti-ar fi fost dată de Tatăl Meu."). Nimeni nu are putere asupra sinelui nostru, sufletului, mintii si viselor noastre, decât dacă noi permitem influentelor străine să intervină si să le denatureze. Eu numesc "putere" influentele care pot pătrunde adânc în fiinta mea si care-mi schimbă sistemul de gândire, care mă determină să actionez într-un sens pe care nu-l bănuisem si care nu-mi fusese propriu. Tot ce devin eu în urma acestor influente reprezintă exercitarea unei puteri asupra mea. Tot ce tine de presiunile din lumea exterioară eu numesc "fortă". O fortă nu poate deveni putere decât dacă îi permiti să te afecteze profund, la nivel psihologic. Fireste că trăiesc realitătile societătii actuale si încerc să rezist, mai bine sau mai rău, la toate fortele care apasă asupra mea. O persoană mai viguroasă îmi poate răni trupul, un serviciu prost plătit mă poate sili, până la un moment dat, să mă îmbrac si să mă hrănesc prost, o politică externă iresponsabilă mă poate arunca într-un razboi etc. Nu am pretentia că pot să controlez toate acestea, să le evit măcar, însă pot să contracarez forta lor prin atitudinea pe care o am în fata lor. Asta înseamnă să detin eu puterea.
(Silvia Velea,
silvia_gh2002@yahoo.com )

Gând
Aventura nu înseamnă să fii atârnat de o frânghie pe un munte. Aventura este o atitudine pe care trebuie s-o aplici obstacolelor cotidiene ale vietii: întâmpinând noile provocări, înhătând noile oportunităti, testându-ti resursele fată de necunoscut si astfel descoperindu-ti potentialul tău unic. (John Amatt) [
Citatepedia]

Imagine

Copiii spun lucruri trăsnite
- Ce înseamnă să fii nemuritor?
- Nemuritor e când sunt doi banditi si trage cu pistolul, unul moare si celălalt rămâne în picioare nemuritor.

Banc
Era odată un tânăr care atunci când era mic vroia să se facă "mare scriitor". Când i s-a cerut să definească "mare", a spus: "Vreau să scriu chestii pe care să le citească toată lumea, chestii la care lumea să reactioneze emotional, lucruri care să-i facă să strige, să plângă, să urle, să se zbată de durere, disperare si mânie!"
Acum lucrează pentru Microsoft si scrie mesaje de eroare...

Recomandare de carte
Maestrul si Margareta (Mihail Bulgakov) [BookBlog]


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.