Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0399/23.08.2006 | ISSN 1842-2195

Răspândacul
Comentează
Discută pe forum
Citeste stiri
Acum un an

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Cărti preferate
Filme preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
Unii spun că timpul nu le mai ajunge în ultima vreme. Altii afirmă chiar că timpul s-a comprimat si că ziua ar fi ajuns la numai 16 ore, în loc de 24. Usor de spus, greu de demonstrat fizic. Probabil ar trebui început de la ce înseamnă o oră. În principiu, este a 24-a parte din durata unei zile. Deci, prin definitie, nu poti avea o zi de numai 16 ore. Este ca si cum ai spune că albastrul a devenit brusc rosu, ceea ce poate fi adevărat doar pentru cine vede rosu în loc de albastru. Dar o lungime de undă nu poate deveni altă lungime de undă. Desigur, un semnal de o anumită frecventă îsi poate schimba frecventa, dar asta se întâmplă doar cu acel semnal, nu cu lungimea de undă în sine.
Timpul este măsurat în mod conventional, după repere fizice destul de clare. Orice afirmatie despre scurtarea lui ar trebui să fie argumentată în functie de aceste repere. Cei care percep insuficienta timpului pentru a realiza tot ce doresc sunt, de fapt, cei care îsi propun sau simt nevoia să facă mai multe sau mai aprofundat, si această senzatie subiectivă de scurtare a timpului este mai degrabă un semnal care-i atentionează că trebuie să lucreze într-un mod mai eficient.
Uneori senzatia poate apărea si din cauză că omul cunoaste mult mai mult din ceea ce se întâmplă în lumea de azi. Presa ne asaltează cu stiri, într-un amalgam de informatii si impresii care în mod firesc ne induc starea de participare virtuală sau indirectă la evenimente de tot felul. Pe de altă parte, totusi, faptul că nu participăm concret la ele, ne poate face să simtim că facem prea putine. Deci, mai degrabă, este vorba de trăiri foarte subiective.
(Adrian Mîndrută-Tănăsescu,
adim.astrele.ro )

Gând
Zilele sunt egale pentru un ceasornic, dar nu pentru un om. (Marcel Proust)

Imagine

Interesant
Tonsura este un însemn al preotiei în cultul catolic, care constă în raderea unei portiuni din crestetul capului, în formă circulară si de dimensiunea unui medalion, semnificând renuntarea la bunurile si bucuriile lumesti. Anumite ordine religioase (franciscan) au introdus tonsura largă, care lasă în jurul capului doar un fel de cunună de păr (apare frecvent în imaginile Sfintilor Francisc de Assisi si Anton din Padova). În timpurile moderne s-a renuntat la ea, la hirotonisire, păstrându-se doar gestul simbolic.

Banc
- De ce oltenii dau cu multă curiozitate ceasul celor care îi tâlhăresc?
- Vor să vadă cum fuge timpul.

Recomandare de carte
Personalitate si temperament (Patricia Hedges)


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.