Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0401/25.08.2006 | ISSN 1842-2195

Răspândacul
Comentează
Discută pe forum
Citeste stiri
Acum un an

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Cărti preferate
Filme preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Publicistică
Noi, românii, suntem o lume în care, dacă nu se face ori nu se gândeste prea mult, ne putem mândri că cel putin se discută foarte mult. Asta e frumos din parte-ne - să lăsăm încolo orice modestie; căci e stiut că din discutie răsare scânteia adevărului. Nu e vorba, adesea discutăm cam pe de lături; dar asta o facem tocmai pentru că voim să alimentăm continuarea discutiei; dacă n-am da pe de lături, ar înceta poate discutia prea degrabă: ei! atunci de unde ar mai tâsni adevărul?
Asa, de exemplu, multe ilustratiuni literare au discutat vreo cinci ani cu înaltă căldură asupra întrebărilor:
Artă pentru artă? sau artă cu tendentă??
Au tendentă piesele lui Shakespeare? - Desigur, nu.
Dar Tacit?... dar Divina Comedie?... Ba bine că nu.
Poeziile lui Byron? - nu; ale lui Goethe? - nici atât; ale simpaticului nostru academic Anton Naum? - si mai putin. Dar ale lui Schiller, ale poetilor nostri socialisti? - desigur că au.
Ei, asta e asta! Cui, între aceste două categorii de producători intelectuali, să acordăm stimă? Căreia dintre acele două feluri de produceri să dăm admiratia noastră?
Care e artă si care nu din cele două categorii de produceri, de creatiuni intelectuale? Scurt: acele cari au fost opera unul talent.
O operă de artă este o fiintă, căreia insuflătorul de viată nu este, nu poare fi decât talentul. Fără această flacară de viată, flacără mai misterioasă si mai nedefinită decât chiar razele lui Roentgen, poti căpăta lucruri artificiale, nu opere artistice, si nimic nu e mai altceva, fată cu artisticul, decât artificialul.
Între artistic si artificial este aceeasi deosebire ca între madama care percepe la intrarea unui Panopticum taxa de 50 bani si figurile de ceară din năuntru.
(Ion Luca Caragiale)

Gând
As vrea să-mi iasă si mie vorbe. Că-mi risipesc talentul, de exemplu. (Vasile Ghica)

Imagine

Exercitiu de inspiratie
Cândva un bărbat descoperi în pământul său o statuie de marmură de o mare frumusete si o duse unui colectionar căruia-i plăceau toate lucrurile frumoase, oferindu-i-o spre vânzare; iar colectionarul o cumpără pentru o sumă însemnată. Apoi se despărtiră.
Si cum mergea omul spre casă cu banii se gândi si spuse: "Câtă viată aduc banii acestia! Cum poate cineva să dea atât de mult pentru o piatră cioplită îngropată si nestiută în pământ de o mie de ani?" Iar colectionarul privind statuia îsi spuse în sinea lui: "Ce frumusete! Ce viată! Ce suflet a plăsmuit-o prin visare! - si câtă prospetime după un dulce somn de o mie de ani. Cum poate cineva să dea acestea toate pentru bani, morti si lipsiti de vise?"
(Kahlil Gibran)

Banc
Un tânar pictor face o vizită pe la galeria unde avea expuse picturile. Ajuns acolo, i se adresează responsabilului:
- Ei, cum e, au succes lucrările mele?
- Am o veste bună si una proastă. Să începem cu cea bună. Zilele trecute a venit un domn si s-a interesat de valoarea picturilor tale post-mortem... I-am explicat ce si cum. A venit a doua zi la prima oră si le-a cumpărat pe toate...
- Si cea proastă?
- După aceea am aflat că domnul respectiv era chiar doctorul tău...

Întrebare
Dacă bei Pepsi când lucrezi pentru Coca-cola, te concediază?


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.